Dollár
391,19 Ft
Euró
411,27 Ft
Font
477,35 Ft
Bitcoin
16,827 $

Súlyos helyzetben a szlovák élelmiszeripar, tömeges bezárások jöhetnek

Fotó: Unsplash
Európa
not image

Koós Alexandra

Szerkesztő

Az élelmiszeripari cégek képtelenek kigazdálkodni a megugrott energiaárakat, így az ágazat a kormány segítségét kéri, mielőtt még túl késő lenne.

Jana Venhartová, a Szlovák Élelmiszeripari Kamara (PKS) igazgatója szerint az ország élelmiszeripara minden eddiginél nagyobb veszélyben van, ám a kormány továbbra sem rukkolt elő világos tervvel az energiaárak csökkentésére.

Soron kívül Putyin elhúzódó háborúra számít, de nem rendel el újabb mozgósítást

Véleménye szerint mindez az élelmiszer-feldolgozó üzemekre, végső soron pedig a fogyasztókra nézve is kockázatot jelent, hiszen a vásárlók nem nyers gabonát vagy élő állatot akarnak beszerezni az üzletekben, ezeket fel is kell dolgozni, ám az üzemek nélkül ez lehetetlen lenne.

Majd arra emlékeztetett, hogy az élelmiszeripari cégek piaci áron jutnak hozzá a gázhoz és az áramhoz, ami azért probléma, mert a gáz megawattóránkénti (MWh) ára egy évvel ezelőtt 36 euró (14 700 forint) körül mozgott, ma viszont 300 euró (122 400 forint).

Venhartová úgy véli, ez az emelés megfizethetetlen a kis- és középvállalkozások számára, amellyel Daniel Poturnay, a PKS elnöke is egyetértett, kiemelve, amennyiben nem vezetnek be hatékony kompenzációs intézkedéseket, fennáll a tömeges bezárások veszélye.

Állítása szerint az európai egységes piac mára kudarcot vallott, emellett elképzelhetetlennek tartja, hogy az egyik uniós tagállamban 400 eurót fizetnek egy MWh-ért, míg egy másikban az élelmiszer-termelők negyedannyiért vagy még kevesebbért jutnak hozzá ugyanehhez – írta az Új Szó.

„Szlovákia, amely régóta hivatkozik a közös európai szabályok szigorú betartására, jelenleg a rövidebbet húzza, és kérdéses, hogy a várakozás az európai megoldásra nem jelenti-e a szlovákiai kis- és középvállalkozások kivéreztetését” – hangsúlyozta.