Súlyos bírságokat kaptak az Európai Uniótól az ismert PC-játékokat gyártó vállalatok

Külföld
not image

Nagy Noel

Szerkesztő

Az Európai Unió trösztellenes szabályozói összesen 7.8 millió eurós bírsággal sújtották a Valve-t és öt másik PC-játék kiadót az úgynevezett „földrajzi blokkolás” gyakorlata miatt.

Az Európai Bizottság szerdán kijelentette, hogy a Valve és a többi kiadó – Bandai Namco, Capcom, ZeniMax, Focus Home és a Koch Media – megsértették az unió versenyjogi szabályait azáltal, hogy pusztán az érintett felhasználók földrajzi helye miatt korlátozták az egyes videójátékok kereskedelmét.

Soron kívül Két nagy erejű robbanás történt Svédország két városában

A Bizottság állítása szerint ezt azért tették a kiadók, hogy fenntartsák az árkülönbségeket a nyugat- és kelet-európai országok között, valamint megakadályozzák, hogy a felhasználók szabadon vásárolhassanak az Európai Unió piacán belül – ez pedig az Európai Unió alapelveivel és versenyjogi szabályaival is ütközik.

Az EU szerint a Valve a Steam nevű szolgáltatásán megengedte az öt prominens kiadónak, hogy földrajzilag blokkoljanak egyes vásárlásokat – idézte a CNBC. Ezt úgy bonyolították le, hogy az érintett tagállamokon kívül élők egyszerűen nem tudtak bizonyos játékokat aktiválni a Steames aktiváló kódokon keresztül.

Így akik Csehországon, Lengyelországon, Magyarországon, Románián, Szlovákián, Észtországon, Lettországon és Litvánián kívül próbálták aktiválni a Steames kulccsal a játékukat, azok nem tudtak sikerrel járni a Valve megállapodásai miatt. Ezt a gyakorlatot legalább egytől öt évig folytathatták, 2010 szeptembere és 2015 októbere között.

A Bizottság szerint eközben a Bandai Namco, a Focus Home, a Koch Media és a ZeniMax különböző licencia és disztribúciós megállapodásokat kötöttek, amelyekkel korlátozták az Európai Unión belüli kereskedést bizonyos játékokra. Ezek a megállapodások inkább hosszabbak voltak, akár 3 és 11 év közöttiek is, 2007 márciusa és 2018 novembere között.

Az öt érintett játékkiadóra összesen 6 millió eurós bírságot szabtak ki a versenyjogi felelősök, ám a Valve önmagában is kapott egy 1.6 millió eurós csekket, amiért nem működtek együtt a hatóságokkal. Margrethe Vestager, az EU versenyjogi biztosa közleményben reagált a döntésre:

„A Valve és az öt PC-játékokat kiadó vállalat ellen hozott mai ’földrajzi blokkolást’ szankcionáló döntés egy remek emlékeztető, hogy az unió versenyjogi szabályai alatt nem lehet szerződéses úton korlátozni a határokon túli kereskedelmet. Az ilyen gyakorlatok megfosztják az európai fogyasztókat az EU Digitális Közös Piac előnyeitől és a lehetőségtől, hogy az unión belüli legkedvezőbb ajánlatot válasszák”

Doug Lombardi, a Valve marketing-igazgatóhelyettese jelezte, mindenképpen fellebbezni fognak a döntés ellen. Hozzátette: az elmúlt hét év vizsgálatai során a Valve teljes mértékben kooperált a hatóságokkal és megfelelő bizonyítékkal és információval látta el a Bizottságot.