Dollár
428,97 Ft
Euró
420,81 Ft
Font
478,31 Ft
Bitcoin
19,483 $

EB: Uniós jogot sértett Magyarország a „Stop Soros” törvénycsomaggal

A kijelzõn látható a kormány "Stop Soros" törvénycsomagjáról szóló szavazás végeredménye az Országgyûlés plenáris ülésén 2018. június 20-án. A törvényhozás 160 igen, 18 nem szavazattal fogadta el a törvénycsomagot, amely alapján büntetõ törvénykönyvi (Btk.) tényállás lesz az illegális bevándorlás elõsegítése, támogatása. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
not image

Nagy Noel

2021. november 16. - 20:38

Az Európai Unió Bírósága keddi ítéletében kimondta, hogy Magyarország uniós jogot sértett a vitatott törvénycsomaggal.

A történet jóformán a 2015-ös brutális menekültválságra vezethető vissza, amikor a szíriai polgárháború miatt 1 millió ember lódult meg a Közel-keletről Európa fele, részben Angela Merkel „Wilkommen” politikájának következtében.

Soron kívül Marija Zaharova: „mindenki egyetért abban, hogy az USA túl messzire ment”

A menekültek általában Törökország-Görögország-Balkán útvonalon keresztül érkeztek meg Magyarország határához, ahol egy időben jelentős migrációs nyomás volt. A kormány ezért a határkerítés felépítése mellett döntött, amelyet a szerb és a horvát határokon helyeztek el.

A menekültválság alábbhagyott, a kormány azonban továbbra is helyezte fel a politikáját és a politikai kommunikációját. Egy idő után pedig „felelőst” is találtak a válságért: Soros György magyar származású amerikai milliárdost és szervezeteit.

Sorosékat azzal vádolta meg a magyar kormány, hogy szervezeteikkel az embercsempészetet és az illegális bevándorlást segítik elő. A Soros-féle NGO-k általában erre úgy feleltek, hogy ők a ténylegesen menekülőkön segítenek, humanitárius okokból.

A Soros ellenes kommunikáció hosszasan folytatódott, 2018-ban pedig egy törvénycsomag formájában jogi testet öltött. A törvénycsomagot a kormány elhíresült óriásplakát- és internetes kampánya, a „Stop Soros” nevet kapta.

A törvénycsomag pedig fontos módosítást tartalmazott a nemzetközi szervezetekre vonatkozóan: ettől fogva ugyanis minden szervezetnek megtiltották, hogy a menekülteknek és a bevándorlóknak segítséget nyújtsanak a menedékkérelem benyújtásában.

Az Európai Unió Bírósága pedig ezen törvénycsomag kapcsán mondta ki most kedden, hogy ez nem összeegyeztethető az uniós joggal. A bíróság szerint Magyarország korlátozza a menedékkérők jogát, hogy:

„Kapcsolatba lépjenek az érintett nemzeti, nemzetközi és nem kormányzati szervezetekkel, valamint segítsenek kapjanak tőlük”

A luxemburgi bíróság kiemelte, hogy jogellenes a menedékkérelmet elfogadhatatlanná tenni, valamint nem szabad az őket segítő szervezeteket akadályozni. A bíróság pedig úgy véli, e két pontot sértette meg Magyarország, ezért uniós jogba ütközik a törvénycsomag.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.