Dollár
395,33 Ft
Euró
412,92 Ft
Font
481,69 Ft
Bitcoin
17,124 $

Stockholmban is megvédi Varga Judit a magyar jogállamiság becsületét

MTI/Vajda János
not image

Kulcsár Péter

2021. október 20. - 07:33

Az igazságügyi miniszter hétfőn Stockholmban tárgyal Európa jövőjéről és a magyar jogállamiságról.

Varga Judit személyes Facebook-oldalán azt írta, Hans Dahlgren svéd Európa-ügyi miniszternek a magyar jogállamiságról elmondta, hogy a Magyarországról szóló nemzetközi híreket érdemes fenntartással kezelni, hiszen „azok gyakran egyoldalú véleményeket közölnek, és ez igaz az Európai Bizottság ‘független és objektív’ jelentéseire is”. Kiemelte, hogy a jogállamisági eljárások „jogi köntösbe bujtatott politikai boszorkányüldözések, amelyek legújabb ékes példája az a támadássorozat, amelyet a gyermekvédelmi törvény elfogadása miatt indítottak hazánkkal szemben”.

Soron kívül Még mindig magas arányban isszák az energiaitalokat az iskolás gyerekek

Hiába választanak el minket hegyek és tengerek, hiába oly különböző a kultúránk, a célunk közös, Európát vissza kell helyezni a globális térképre” – magyarázta, egyúttal hozzátett, ez csak az erős nemzetállamok okos közösségeként érhető el.

A magyar vízió egyelőre világos, „nem akarunk európai birodalomban élni”, az integráció eszköz és nem öncél, ezért az Európai Unió alapszerződéseiből törölni kell az „Európa népei közötti egyre szorosabb egység” célkitűzését, a döntéseket pedig a választott vezetőknek és nem a nemzetközi NGO-knak kell meghozniuk.

Varga Judit kiemelte, „nemet mondunk a jogállam kiszervezésére”, valamint figyelmeztetett, a veszélyes korszakok kihívása lesz a következő évtized a tömeges migráció és a világjárványok miatt, amelyektől meg kell védeni az embereket.

Szerinte emellett helyre kell állítani az európai demokráciát. „Az Európai Parlament zsákutcának bizonyult: kizárólag saját ideológiai és intézményi érdekeit képviseli” – írta, hozzátéve: növelni kell a nemzeti parlamentek szerepét, Szerbiát pedig fel kell venni az Európai Unióba.

Nagy öröm számomra, hogy Stockholmban is ennyien voltak kíváncsiak a magyar javaslatokra, és hogy ennyien kapcsolódtak be az Európát átszövő párbeszédbe” – olvasható a bejegyzésben.