Clouds
21 Budapest
Dollár
359,66 Ft
Euró
389,43 Ft
Font
433,55 Ft
Bitcoin
23,491 $

Steve Jobs kopott szandálja 86 millió forintért kelt el egy aukción

TÉMÁK:
#aukció #Rekord
Fotó: Wikimedia Commons
Epic
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő
TÉMÁK

Több szempontból is meghökkentő ez a hír, hiszen korábban soha nem kelt el ennyiért egy szandál, másrészt pedig kiderült, hogy a lábbelik szaglanak is.

A Steve Jobs által az Apple korai időszakában viselt szandál nem kevesebb, mint 218 750 dollárért, átszámítva 86, 8 millió forintért kelt egy aukción. A barna velúr Birkenstock Arizona szandált Jobs még az 1970-es és 1980-as években viselte “az Apple történetének számos sorsfordító pillanatában”, az aukciósház közlése szerint.

Soron kívül Elütött egy embert a metró a Batthyány térnél

Martin Nolan, a Julien’s Auctions ügyvezető igazgatója az NPR-nek nyilatkozva megosztotta, ez a legmagasabb ár, amit valaha is kifizettek egy pár szandálért egy árverésen. A szandál Mark Sheff gyűjteményéből származik, aki az 1980-as években Jobs kaliforniai Albany-ban lévő birtokát kezelte.

Az elmúlt években már több, Jobshoz köthető tárgyat is árverésre bocsátottak, olykor pedig igen borsos árakat fizettek ki egy-egy tárgyért: egy Apple-1 számítógép prototípusa az 1970-es évek közepéről például 677 196 dollárt (268,8 millió forint) ért valakinek.

A nyertes licitáló nem kívánta felfedni nevét, ám valaki feltette a talán legégetőbb kérdést a szandál kapcsán, nevezetesen, hogy szaglanak-e? Ez a kérdés azért is jogos, mert az aukciós ház is úgy hirdette meg a használt pár szandált, mint “erősen kopott” lábbeliket, az ominózus kérdésre pedig Nolan sejtelmesen annyit felelt: “nagyon is van szaguk… a siker szaga”.