Dollár
428,01 Ft
Euró
420,69 Ft
Font
478,08 Ft
Bitcoin
19,527 $

Sterilizációs programot és a gyermekek számának maximalizálását fontolgatja néhány indiai állam

Fotó: Unsplash/ Yogendra Singh
not image

Kornis Vivien

2021. július 15. - 22:45

Bár több államban hoztak már intézkedéseket a születésszabályozás érdekében Indiában, néhány helyen ezeket visszavonták, mert nincsen bizonyíték arra, hogy milyen hatással bírnak a törvények.

Számos indiai állam fontolgatja, hogy bevezeti az igen megosztó, kétgyermekes politikai irányelvet és az önkéntes sterilizáció ösztönzését a népességszabályozás eszközeként. 

Soron kívül Marija Zaharova: „mindenki egyetért abban, hogy az USA túl messzire ment”

Uttar Prades, India legnépesebb állama – mely csaknem ugyanakkora lélekszámmal rendelkezik, mint Brazília – olyan törvénytervezetet mutatott be, amely szerint a kettőnél több gyermeket nevelő családoktól megvonnák az állami támogatásokat és az állami szektorban való munkavállalás lehetőségét. Ha egy párnak már két gyermeke van, arra fogják ösztönözni a szülőket, hogy egyikük sterilizációs beavatkozáson essen át.

A The Guardian beszámolója szerint a törvényjavaslatot Uttar Prades állam kormánya, a hindu nacionalista Bharatiya Janata Párt (BJP) terjesztette elő, mely India központi kományát is irányítja. 

Az állami kormány szerint a törvényjavaslatra a “rendelkezésre álló ökológiai és gazdasági erőforrások korlátozott jellege” miatt van szükség, mely miatt “szükséges és sürgős, hogy az emberi élet alapvető szükségletei minden polgár számára továbbra is biztosítva legyenek.”

A BJP által irányított északkeleti Asszám állama a múlt hónapban jelentett be hasonló intézkedést, amely visszatartaná az állami jóléti támogatásokat a kettőnél több gyermeket nevelő családoktól, és Gudzsarát – szintén a BJP kormányzásával – jelezte, hogy hasonló rendeletet fontolgat.

Annak ellenére, hogy India várhatóan megelőzi Kínát a következő évtizedben, mint a világ legnagyobb lélekszámmal rendelkező országát, sokan azonban megkérdőjelezték a születésszabályozási törvényjavaslatokat és a kétgyermekes politika szükségességét és indítékait. Noha Uttar Prades lakossága valóban nagy, csaknem 240 millió, a kutatások szerint az állam születésszámai 1993 és 2016 között csaknem a felére csökkentek. A szakemberek szerint a tendencia tovább folytatódik, és az előrejelzések szerint 2025-re az a gyermekek átlagos száma anyánként 2.1-re esik vissza.

Ehhez a csökkenő tendenciát egyébként szerte Indiában megfigyelték. A 2020-as Nemzeti Családegészségügyi Felmérés eredményei szerint a teljes termékenységi ráta – az egy nőre eső gyermekek száma – 17 államból 14-ben csökkent, és jelenleg 2.1 vagy ennél is kevesebb.

A BJP törvényjavaslatait politikai indíttatású döntésnek tartják, amit arra használ fel a párt, hogy a hindu szavazókat megszólítsa, különösen Uttar Pradesben, ahol jövőre választásokat tartanak. Uttar Pradesben és az olyan államokban, mint Asszám, ahol viszonylag nagy arányú a muszlim népesség, széles körben elterjedt, de megalapozatlan meggyőződés, hogy a muzulmán családok “túlszaporodnak”, értékes erőforrásokat élnek fel, és azzal veszélyeztetik a hindu lakosságot, hogy kisebbséggé válnak. 

A kétgyermekességre vonatkozó törvényeket és intézkedéseket India-szerte 12 államban már bevezették korábban valamilyen formában, ám azóta négy kormány visszavonta ezeket, mert hiányoznak a bizonyítékok arra vonatkozóan, hogy milyen hatásai vannak. Többen arra hívták fel a figyelmet, hogy ezek az intézkedések aránytalanul nagy mértékben sújtják a nőket, különösképpen az egyedülálló anyákat, és arra sürgették a kormányt, hogy inkább a fogamzásgátlásra és a születésszabályozási törekvéseknek megfelelő oktatásra összpontosítsanak.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.