Dollár
428,01 Ft
Euró
420,69 Ft
Font
478,08 Ft
Bitcoin
19,527 $

Sterilizációval oldaná meg a túlnépesedés problémakörét India

Unsplash
not image

Kulcsár Péter

2021. július 21. - 09:47

Az extrém módon túlszaporodott Uttar Prades állam kormánya sterilizációval szeretne fellépni a helyzet további elharapódzása ellen.

A legújabb rendelet szerint komoly pénzügyi juttatásokban részesülhetnek azok a családok, akik kizárólag egyetlen gyereket vállalnak, így például ingyenes egészségügyi ellátást kaphatnak, és még az oktatási költségeket is kifizetik.

A Vice riportjából kiderült, a nagycsaládosok számára ez egy óriási csapás lehet, hiszen elesnek a támogatástól, továbbá olyan szankciók is érhetik őket, amelyekkel a munkakörülményeiket korlátozhatják, és megcsappanhat a kasszájuk.

Habár a kritikusok meglehetősen etikátlannak és morálisan kérdésesnek tartják a sterilizáció puszta gondolatát is, Uttar Prades államvezetése felvetette, hogy bevezetnék a nemzőképtelenségre irányuló kampányt, a program révén pedig több tízezer férfi ondóvezetékét köttetnék el.

Mindeközben Kínában éppen az ellenkezőjére fordult az 1970-es években beiktatott népességcsökkentési projekt, kiderült ugyanis, hogy a családonkénti egy gyermekes szabállyal mára eljutottak oda, hogy a társadalom öregedésnek indult, és nincs elegendő utánpótlás, amivel fenntartható lenne a jövő nyugdíjrendszere.

Ebből kifolyólag eltörölték a rendeletet, és szabadon vállalhatnak gyermeket a családok, kérdés csupán az, hogy mikorra javulhat a helyzet – választ erre csupán évtizedek múltán kaphatunk.

A népességkorlátozó intézkedéseket a női jogi aktivisták sem tartják kifizetődőnek és etikusnak sem, mivel szerintük a sterilizáció az abortuszok megemelkedésével és az egészségi szempontból kockázatos vállalások és beavatkozások lebonyolításával járhat.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.