Clouds
21 Budapest
Dollár
358,06 Ft
Euró
385,33 Ft
Font
437,87 Ft
Bitcoin
27,664 $

Svéd startup talált megoldást a vasúti átjárók baleseteire

Fotó: illusztráció | unsplash
Technológia

Bense Róbert

Szerkesztő

Valós idejű adatokkal segítenék a közlekedőket az átkelőkben.

Az Európai Unió Vasúti Ügynökségének adatai szerint a vasúti halálesetek csaknem 30%-a az átjárókban történik, ami arra ösztönzi az ipar szereplőit, hogy új biztonsági technológiákat fejlesszenek.

Soron kívül Szuper újdonságokkal vár a Disney+ áprilisban

Egy svéd startup, a Crossing Safety 2008 óta fejleszti rendszerét, ami valós idejű adatokat kombinálna egy figyelmeztető rendszerrel, melynek köszönhetően az átkelni szándékozók nem csupán pontosabban értesülnének a veszélyről, de riasztást is kapnának, ha figyelmetlenségből mégis megkezdenék az átkelést.

A valós idejű visszajelzés nem csupán az átkelők közvetlen közelében elhelyezett kijelzőn lennének leolvashatók, hanem az közlekedők okostelefonján is. A Nemzetközi Vasutak Szövetsége szerint az EU-ban csaknem százezer átkelő van, így a fejlesztők munkája még nem ért véget.

„Az a küldetésünk, hogy életeket mentsünk. Eddig pozitív visszajelzést kaptunk a piactól, most pedig az infrastruktúra-tulajdonosokkal, a vasúttársaságokkal és az autóiparral közösen szeretnénk felgyorsítani a megvalósítás folyamatát” – közölte a startup vezetője a Railtech.com hírportállal.

„A rendszert úgy tervezték, hogy rugalmasan együtt tudjon működni a különböző berendezésekkel, hogy megfeleljen a különböző országok piacainak, és megújuló energiával működjön” – írja a KTI.