Dollár
395,07 Ft
Euró
417,98 Ft
Font
484,85 Ft
Bitcoin
17,192 $
Fotó: A 22 éves iráni Mahsza Amini halála miatt tiltakoznak a tüntetők Irán isztambuli konzulátusa előtt 2022. október 17-én. Iránban és más országokban a fejkendője nem megfelelő viselése miatt őrizetbe vett fiatal kurd nő, Mahsza Amini halála után törtek ki tüntetések szeptember közepén. MTI/EPA/Sedat Suna
Közel-Kelet

Takács Petra

Szerkesztő

Az amerikai milliárdos műholdas rendszere internetszolgáltatást biztosítana a tüntetőknek, akik Mahsza Amini halála után lázadtak fel.

Iránban megjelentek a Starlink műholdas internetszolgáltatást lehetővé tévő első vevőkészülékek, a feketepiacon a berendezések darabját mintegy 840 ezer forintnak megfelelő összegért árulják – közölte hétfőn a Tejaratnews helyi hírportál.

Soron kívül Korlátlan internettel lepi meg ügyfeleit a Telekom

A portál úgy tudja, hogy az eredeti ár többszöröséért kapható vevőkészülékeket a szomszédos Irakból csempészik az iszlám köztársaság területére.

A hatóságok a tüntetők egymás közötti kommunikációját akarják ellehetetleníteni

Iránban jelentősen korlátozták az internethozzáférést és teljesen letiltottak bizonyos alkalmazásokat az erkölcsrendészeti őrizetben elhunyt 22 éves Mahsza Amini halála nyomán kitört tömeges tiltakozási hullám miatt.

A hatóságok ezzel a tüntetők egymás közötti kommunikációját akarják megnehezíteni, valamint azt, hogy videókat osszanak meg a közösségi médiában.

Elon Musk, a SpaceX űripari vállalat alapítója néhány hete bejelentette, különleges engedélyt kér az Egyesült Államok kormányától ahhoz, hogy az iráni vezetés ellen elrendelt amerikai szankciók ellenére felkínálhassa Iránban is a Starlink műholdas internetszolgáltatást. A rendszer gyors internetelérhetőséget biztosít közvetlenül a SpaceX műholdhálózatán keresztül.   

A Starlink műholdas terminálok létfontosságúak Ukrajnában is az ukrán erők harctéri kommunikációjához, miután az orosz hadsereg sok helyen megsemmisítette a hagyományos telefon- és internetösszeköttetést.

(MTI)