Dollár
432,54 Ft
Euró
421,18 Ft
Font
475,34 Ft
Bitcoin
18,987 $

Folytatódik a Spotify és a magyar zenészek pere

Fotó: Unsplash/Heidi Fin
not image

Borbély Fanni

2021. október 31. - 09:58

A magyar zenészek azért pereskednek a Spotify streaming szolgáltatóval, mert az nem fizet jogdíjat a magyar számok után – a per decemberben folytatódhat.

A Magyar Zeneművészek és Táncművészek Szakszervezetével (MZTSZ) szövetséges Előadóművészi Jogvédő Iroda Egyesület (EJI) keresete első fokon már sikert ért el tavaly novemberben a Fővárosi Törvényszéken. A keresetben a magyar zenészek érdekeit képviselő szervezetek azt kifogásolják, hogy a Spotify nem fizet jogdíjat az előadóművészeknek.

Gyimesi László, a zenészszakszervezet alelnöke, az EJI jogvédő egyesület vezetője megosztotta, három évvel ezelőtt már sikerült pert nyerni a jogdíjak miatt a francia Deezer zenei szolgáltató ellen, mely végül peren kívüli alkut ajánlott, hogy ne legyen nagy felhajtás az ügy körül.

A Magyar Nemzet szerint a Spotify ügyében pedig most kísértetiesen hasonló a helyzet: a zenei szolgáltató jogi képviselői a decemberben kezdődő tárgyalás halasztását kérték, a peren kívüli egyezségre hivatkozva.

A magyar előadók azonban nincsenek megelégedve az ajánlattal, a Spotify pedig közben azzal érvel, hogy egy az egyben megvásárolta a vezető kiadóktól a “magyar zenei csomagot”, innentől pedig a kiadók dolga kifizetni a jogdíjakat a zenészeknek.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.