Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
353,33 Ft
Euró
380,28 Ft
Font
443,37 Ft
Bitcoin
44,253 $

A spermadonorral születettek felkereshetik majd biológiai apjukat

Az azonosítás érdekében olyan információk adhatók ki, mint a donorok teljes neve, születési dátuma, valamint a legutolsó ismert címük.

Fotó: Unsplash
Európa

Koós Alexandra

Szerkesztő

A spermadonorok anonimitására vonatkozó törvénymódosítás szerint a meddőségi kezelések segítségével született gyermekek a jövőben felkereshetik biológiai apjukat az Egyesült Királyságban – írta meg a 24.hu a Sky News beszámolója alapján.

Ezáltal lehetővé válik, hogy a 2005. április 1-je után fogant petesejt-, sperma- vagy embrióadományozásból fogantak többsége 18 éves kora után információkat kérhessen biológiai szülőjéről a HFEA-tól (Humán Termékenységi és Embriológiai Hatóság). Soron kívül Félméteres hó esett Dobogókőn (fotók)

Hozzátették, az azonosítás érdekében olyan információk adhatók ki, mint a donorok teljes neve, születési dátuma, valamint a legutolsó ismert címük. Emiatt a hatóság próbálja minél szélesebb körben tájékoztatni a lakosságot a módosításról, hogy a donorok frissíthessék a lakcímüket, amennyiben az szükséges.

Egy szakértő is elmondta a véleményét

„A donorral fogant személy megfelelő tájékoztatásával és a donor kérelmének értesítésével megkönnyíthetjük a sikeres kommunikációt, és csökkenthetjük az érzelmi hatásokat”

– nyilatkozta Rachel Cutting, a HFEA munkatársa.

A portál megjegyezte, Magyarországon 2017-2021 között évente körülbelül 1500 és 2000 közötti gyermek született az asszisztált reprodukciós ellátásnak köszönhetően, azonban a donorok személyazonossága anonim.

De korábban arról is beszámoltunk, hogy egy amerikai férfi otthagyta a munkáját, hogy megismerhesse 96 gyermekét, akiket spermadonorként nemzett. Illetve arról is írtunk, hogy a hágai körzeti bíróság megtiltotta egy férfinek, hogy a jövőben spermát adományozzon, miután legalább 550 gyermeket nemzett Hollandiában és más országokban.

Az év végére 5000 fogyatékossággal élő ember lakhat kis lakásokban

A támogatott lakhatás programban kialakított lakásokban szociális munkával támogatva teremtik meg az önálló élet lehetőségét fogyatékossággal élő embereknek.