Fotó: Flickr/alberto.biscalchin
Külföld
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

A spanyol parlamenti képviselők csütörtökön legalizálták az eutanáziát olyan súlyos és gyógyíthatatlan, vagy legyengítő betegségben szenvedők esetében, akik véget akarnak vetni életüknek, annak ellenére, hogy a vallási csoportok és a szélsőjobboldal erőteljesen ellenezte.

„Ma emberségesebb, igazságosabb és szabadabb ország vagyunk. A társadalom által széles körben követelt eutanázia törvény végül valósággá válik…Köszönet mindazoknak, akik fáradhatatlanul küzdöttek azért, hogy Spanyolországban elismerjék a méltóságteljes halál jogát”

Soron kívül Két nagy erejű robbanás történt Svédország két városában tweetelte Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök.

Egy hosszadalmas tapsvihar tört ki, miután a parlament alsóháza elfogadta a törvényt, 202 igen, 141 ellenszavazat és 2 tartózkodás mellett. Eddig ugyanis 10 év börtönbüntetéssel sújtották azokat, akik eutanáziát hajtottak végre Spanyolországban.

A törvény, amely a spanyol állampolgárokra és a külföldi állampolgárokra ugyanúgy vonatkozik – beleértve a 290 000 brit állampolgár bármelyikét, akik legálisan tartózkodnak Spanyolországban –, három hónap múlva lép hatályba, miközben a regionális bizottságok elbírálják a kéréseket.

A madridi parlamenten kívül a vita és a szavazás során demonstrációkat tartottak az eutanázia ellen, míg a kormány szembeszállt a vallási csoportokkal és a szélsőjobboldali Vox párttal, ugyanis a párt közölte, hogy meg fogja támadni a törvényt az alkotmánybíróságon.

Az új törvény lehetővé teszi, hogy bárki, aki „súlyos vagy gyógyíthatatlan betegségben”, illetve „krónikus vagy cselekvőképtelen” állapotban van, segítséget kérjen az „elviselhetetlen szenvedés” elkerülése érdekében. A páciensek kizárólag saját döntésként, beszámítható szellemi állapotban nyújthatják be igényüket az eutanáziára, mindezt két alkalommal kell majd jelezniük, 15 napos különbséggel.

Az orvos elutasíthatja a kérelmet, ha a követelmények nem teljesülnek, valamint a kérelmet egy második orvosnak, és egy értékelő testületnek jóvá kell hagynia, továbbá, bármely orvos visszaléphet lelkiismerete okán. Az eutanázia kérdése felkeltette a közvélemény figyelmét Spanyolországban a 2004-ben, Javier Bardem főszereplésével készült, A belső tenger című Oscar-díjas film megjelenése óta, mely Ramon Sampedro, egy megbénult korábbi tengerész valós történetét mesélte el, aki véget akart vetni életének.

Sampedro 1998-ban rögzítette segítséggel végrehajtott öngyilkosságát, miután a bíróságok megtagadták tőle ezt a jogot. Egy 2019-es közvélemény-kutatás pedig kimutatta, hogy a spanyolok csaknem 90 százaléka támogatta az eutanázia dekriminalizálását.

Spanyolország lett a legújabb ország, amely legalizálta az eutanáziát országosan, Hollandiával, Belgiummal, Luxemburggal és Kanadával együtt, miközben egyes amerikai államok engedélyezik az eutanáziát. Hasonló törvénytervezetet dobtak be hétfőn Portugáliában, ám az ország legfelsőbb bírósága kimondta, hogy az alkotmányellenes lenne.