Spanyolország szerint Djokovic mutasson példát, és oltassa be magát

Fotó: A szerb Novak Djokovic a Belgrádba tartó repülõgép fedélzetén Dubajban 2022. január 17-én. Az ausztrál bíróság ítélete értelmében a kilencszeres gyõztes, címvédõ Djokovic nem indulhatott el a mai napon kezdõdõ ausztrál nyílt teniszbajnokságon. MTI/AP/Darko Bandic

Czinder Tímea

2022. január 19. - 10:27

Ausztráliában törölték a teniszcsillag vízumát, hazájába visszatérve viszont ünnepélyes fogadtatásban részesült.

Novak Djokovic teniszsztárnak példát kell mutatnia, és fel kell vennie a COVID-19 elleni védőoltást – felelete Isabel Rodrogez spanyol kormányszóvivő arra a kérdésre, hogy a teniszező részt vehet-e a versenyen Spanyolországban, ahol nem kötelező az oltás.

A világelsőt vasárnap, az Australian Open előtt toloncolták ki Ausztráliából, miután orvosi felmentéssel oltatlanul érkezett az országba.

„Fontos a példamutatás, hazánk nagyszerű sportolói pedig így is tesznek, például (Rafael) Nadal is”

– tette hozzá a szóvivő.

Spanyolországban nem kötelező a védőoltás, az oltások aránya azonban az egyik legmagasabb Európában. A spanyol szabályok értelmében az országba való beutazáshoz oltási igazolványt, negatív PCR-tesztet vagy COVID-19-ből felépülést bizonyító igazolást kell bemutatni. Djokovic decemberben pozitívat tesztelt, így részt vehet az áprilisban kezdődő a Mutua Madrid Openen.

Madridnak nincsenek a sporteseményeken való részvételre vonatkozó koronavírussal kapcsolatos szabályai, a májusi French Openen azonban már nem vehet részt a teniszező a jelenleg érvényes rendelkezés szerint.