Több ezer embert kényszerített menekülésre a pusztító erdőtűz Spanyolországban

Fotó: Jubrique, 2021. szeptember 13. Erdõtûz lángjaival küzdenek tûzoltók a dél-spanyolországi Málaga tartománybeli Jubrique környékén 2021. szeptember 13-án. A tûz öt nap alatt 7800 hektárt égetett fel és csaknem 3000 embert kényszerített otthonának elhagyására a Bermeja-hegyláncon. MTI/AP/Pedro Armestre
not image

Takács Petra

2021. szeptember 14. - 14:13

Öt napja lángol az erdő Spanyolország Costa del Sol területén, miután először Estepona városának közelében ütött ki bozóttűz. A lángok miatt több mint 2500 embert kellett evakuálni 11 városból, és több mint 7400 hektár erdőt pusztított el a tűz – írja az Independent a helyi sajtóra hivatkozva. A Plan Infoca, vagyis az andalúziai tűzoltásért felelős […]

Öt napja lángol az erdő Spanyolország Costa del Sol területén, miután először Estepona városának közelében ütött ki bozóttűz. A lángok miatt több mint 2500 embert kellett evakuálni 11 városból, és több mint 7400 hektár erdőt pusztított el a tűz – írja az Independent a helyi sajtóra hivatkozva.

A Plan Infoca, vagyis az andalúziai tűzoltásért felelős ügynökség közölte, hogy egy “intenzív éjszakát” követően egyre javul a helyzet a tűz környékén. A hatóság hozzátette, hogy elsősorban arra összpontosulnak az erőfeszítések, hogy megakadályozzák a lángok további terjedését Casaras városa felé.

Vasárnap 365 tűzoltó, 41 repülőgép és 25 jármű küzdött a lángok ellen, Morónból pedig egy katonai brigádot is kivezényeltek a helyszínre a tűzoltásban való részvételhez. A lángok ellen küzdő tűzoltók azonban arra panaszkodnak, nincs megfelelő mennyiségű ember a helyszínen, további segítségre lenne szükségük.

A forróság, a szárazság és az erős szelek kombinációja tovább súlyosbította a tűz terjedését – közölte a Plan Infoca. 

A helyzetet nehezíti, hogy a lángok miatt több út is járhatatlanná vált, így több csapatnak akár három órán keresztül is gyalogolnia kellett, mielőtt meg tudta volna kezdeni a munkát. Egy 44 éves tűzoltó csütörtökön a pusztító erdőtűz elleni küzdelem során életét vesztette. 

Bár Európa déli területein nem szokatlanok az erdőtüzek a nyári hónapokban, idén az intenzív hőhullámok miatt a vártnál is rosszabb volt a pusztítás augusztusban. A hivatalos adatok szerint Spanyolországban több mint 75 ezer hektár erdőt emésztettek fel a lángok 2021-ben.