Dollár
393,99 Ft
Euró
413,00 Ft
Font
479,72 Ft
Bitcoin
16,983 $

Spanyol kormány: úgy kell kezelni a koronavírust, mint az influenzajárványt

MTI/EPA/EFE/Mario Guzmán
not image

Kulcsár Péter

2022. január 12. - 22:29

Hetek óta azon dolgoznak a spanyol döntéshozók, hogy egy új intézkedési csomaggal végleg elejét vegyék az országos lezárásoknak.

Pedro Sánchez szocialista politikus elmondta, a covid-járvány Spanyolországban új szakaszba lépett az oltások és egyéb kezelési módok általánossá válásával, valamint az új variánsok immár sokkal kevésbé végzetes megjelenésével, és elérkezett az idő az eddigi, tömegekre nézve halálos veszélyt jelentő járványt mind inkább a „hagyományosabb”, fertőzéses légúti megbetegedések mintájára kezelni.

Soron kívül Varga Mihály sérelmezi az EU halasztását az uniós pénzekről való döntés kapcsán

Az Infostart részletes beszámolójából megtudhattuk, míg a covid első hulláma idején Spanyolországban a halálozási ráta még 13 százalékos volt, addig az omikron variáns már csak a fertőzöttek egy százalékánál idézett elő végzetes szövődményt. A spanyol miniszterelnök szerint az omikron januárban tetőzhet Spanyolországban, ami után operatív módon is napirendre lehet tűzni egy járványkezelési „stratégiaváltást”.

Sánchez kiemelte, kormánya igazából már hetek óta dolgozik egy olyan új rendszer kialakításán, ami az automatikus karanténintézkedés és az emberek közötti távolságtartás előírása helyett a tömeges átoltottságra és az emberek „önvédelmi” intézkedéseire tennék a hangsúlyt.

A döntéshozó kiemelte, az elképzelést kormánya egészségügyi minisztere már felvetette több más EU-tagállambeli kollégájának is, és említették az unió járványmegelőzési és nyomonkövetési hatóságánál (European Centre of Disease Prevention and Control – ECDC) is. Mindebből megfigyelők arra következtetnek, hogy a felvetés hamarosan formálisan is az EU illetékes miniszteri tanácsa elé kerülhet – írta a lap.