A Spanyolországban tomboló erdőtűzben egy tűzoltó életét vesztette, és több mint 900 lakos kényszerült menekülésre

Fotó: Twitter/Flightradar24
not image

Borbély Fanni

2021. szeptember 10. - 18:22

A futótűz miatt több mint 900 embert kellett evakuálni a dél-spanyolországi Estepona üdülőhely környékéről – közölték csütörtökön a helyi hatóságok.

Egy 44 éves tűzoltó meghalt az erdőtűz oltása közben – közölte újságírókkal Carmen Crespo regionális környezetvédelmi vezető. A lángok szerdán este fél tíz körül keletkeztek, és azóta mintegy 2000 hektáron égtek a Sierra Bermeja nevű, sűrűn erdősített területen a katasztrófavédelem tájékoztatása szerint.

A hatóságok közleménye szerint összesen 939 embert evakuáltak a brit nyugdíjasok és nyaralók körében népszerű Estepona négy településéről, valamint a szomszédos Benahavisból. A 38 éves Cristina Zamora helyi lakos egy nagy, szürke macskával a karjában szaladt az utcán, miközben egy fotós segített neki egy másik, dobozban tartott macskával.

“Éppen dolgoztam, ezért rohantam vissza az állatokért … A papagájomat hátra kellett hagynom”

– mondta.

Egy idősebb brit lakos, aki Arthur néven mutatkozott be, rendőrök kíséretében futott át a falun, mielőtt beugrott egy autóba a feleségével és a kutyájával.

A Reuters szemtanúja hatalmas füstfelhőket látott felszállni az erdőből, mely az Estepona melletti Las Abejeras falu felé terjedt, amelyet szerda este evakuáltak. Több mint 300 tűzoltó dolgozik a tűz oltásán, amelyet még nem sikerült ellenőrzés alá vonni – közölte az andalúziai katasztrófavédelem a Twitteren.

A tűz miatt több utat, köztük a Földközi-tenger mellett futó AP-7-es autópálya egy szakaszát is lezárták. Augusztus végéig az erdőtüzek 74 260 hektáron pusztítottak Spanyolországban, amely meghaladja az elmúlt 10 év átlagát, de még mindig messze elmarad a 2012-ben, az elmúlt évtized legrosszabb évében elpusztított 190 ezer hektártól – számolt be a CNA.

A környezetvédelmi minisztérium adatai szerint a Spanyolországban feljegyzett 10 legmelegebb évből hét az elmúlt évtizedben történt. Idén szokatlanul nagy erdőtüzek tomboltak a világ különböző részein, amelyeket a rendkívül forró és száraz körülmények tápláltak, és amelyek a szakértők szerint az éghajlatváltozás következményei.