Kilövőállomásra helyezték minden idők egyik legnagyobb SpaceX rakétáját

Twitter/SpaceX
not image

Kulcsár Péter

2021. szeptember 11. - 00:38

Az űrhajó emberi ésszel szinte felfoghatatlan méretekkel rendelkezik, a több mint 120 méter magas egység felhőkarcolóként emelkedik a texasi táj fölé.

A SpaceX a tegnapi nap folyamán bejelentette, indítóállomásra helyezték a Super Heavy hordozórakétára szerelt Starship űrhajót, és a Booster 4 névre keresztelt modult is sikeresen az egységhez illesztették.

A Teslarati magazin beszámolójából kiderült, a Starship űrhajó a boosterrel együtt így már 121 méter magas monstrumnak számít, ami azt jelenti, hogy közel 26 méterrel nagyobb, mint a New Yorkban található ikonikus Szabadság-szobor.

Az elkövetkező napok és hetek a folyamatos tesztelésekről fognak szólni, a szerkezet alsó részébe épített 29 Raptor erőforrást ugyanis még jóval az éles bevetést megelőzően egyenként ellenőrizni kell.

A mostani egyébként már a második alkalom, hogy a Booster 4 kilövőállomásra került, először augusztus 3-án gurították ki a hangárból a kolosszust, akkor a Starship S20 prototípusára szerelték fel.

Ezután a SpaceX mérnökei szétszedték a szerkezetet, eltávolították a booster motorjait, és nekiláttak a kábelek elrendezésének, illetve a folyadékvezetékek, hidraulika és gáztartályok korszerűsítésének és finomhangolásának, végül újból feltelepítették a 29 Raptor erőforrást a Booster 4-re, felkészülvén a tesztekre.

Továbbra is kérdéses, pontosan mikor indíthatják be a hordozórakéta motorjait, és bár korábban augusztusi dátumot prognosztizáltak, könnyen elképzelhető, hogy október végére csúszik a program.