Dollár
426,35 Ft
Euró
421,07 Ft
Font
481,56 Ft
Bitcoin
19,975 $

Másfél milliárd Facebook-felhasználó adatait árusíthatják ki a sötét weben

Twenty20
not image

Kulcsár Péter

2021. október 4. - 23:58

Nem csupán a Facebook ideiglenes leállása okozhat fejtörést Mark Zuckerbergéknek, hackerek ugyanis elárverezhetik több mint 1,5 milliárd júzer személyes adatait.

Az érzékeny adatok között rengeteg felhasználói név, e-mail cím, telefonszám, valamint tartózkodási hely található, szakértők szerint pedig akár 5 ezer dollárért is értékesíthetik őket milliónként – számolt be róla a Russia Today hírügynökség.

Az ismeretlen származású kiberbűnözők által begyűjtött bizalmas adatok mindegyike autentikus, és bár sok esetben csupán információ-foszlányokról van szó, speciális szoftverekkel könnyedén összeilleszthetőek egésszé a darabkák.

Kibernetikai szakértők szerint minden idők egyik legnagyobb Facebook-adatszivárgásáról beszélhetünk, amely szorosan kapcsolódik az áprilisi esethez, amikor is 533 millió júzerhez kötődő információ vált elérhetővé némi pénzért cserébe különböző darknetes fórumokon.

Egyébként óriási az érdeklődés a sötét weben az adatok iránt, amelyeket főként reklámcélokra használhatnak fel, ám az sem elképzelhetetlen, hogy további célzott hackertámadások során is visszaélhetnek velük.

Nem lesz tehát egyszerű dolga Mark Zuckerberg nagyvállalatának, hiszen nem elég helyreállítaniuk a mérnököknek a jelenlegi szerverhibákat, ezt követően a hackerek tevékenykedéseivel is meggyűlhet a bajuk.