Dollár
382,74 Ft
Euró
392,32 Ft
Font
463,75 Ft
Bitcoin
24,853 $

Sós víz és gyömbértea: így kezelik a koronavírus-fertőzést Észak-Koreában

Fotó: A KCNA észak-koreai állami hírügynökség által közreadott képen Kim Dzsong Un első számú észak-koreai vezető, a Koreai Munkapárt első titkára (k) védőmaszkot visel, miközben megtekint egy gyógyszertárat Phenjanban 2022. május 15-én. A KCNA május 16-i jelentése szerint az előző 24 órában 392 920 ember kapta el a koronavírust az országban, összesen eddig 1 213 550-en fertőződtek meg, és 50-en meg is haltak, mióta az ország az előző héten elismerte, hogy ott is megjelent a koronavírus. MTI/EPA/KCNA

Szabó Kata

2022. május 22. - 09:50

Észak-Koreában a koronavírusos megbetegedések száma meghaladta a 2 milliót, a halálesetek száma pedig elérhette a 65-öt, de Phenjan elbagatelizálja a dolgot.

Gyulladáscsökkentőkkel, antibiotikumokkal, sós vízzel és gyömbérteával kezelik a koronavírus-fertőzötteket Észak-Koreában, részben azért, mert hivatalosan csak lázas megbetegedésként emlegetik azt a kormánysajtóban.

Soron kívül Eljött a nap, újra jár a 3-as metró a déli szakaszon

Így hívja ezt Ryu Yong Chol, észak-koreai tisztviselő is, aki a világjárvány nyilvános arca lett Phenjanban, ugyanis minden nap 9.30-kor az állami televízióban ad hírt a vírus terjedésével kapcsolatos legfrissebb információkról.

Hivatalosan Észak-Korea még csak az első Covid-19 hullámmal néz szembe, ugyanis korábban egyetlen koronavírusos esetet sem jelentettek, ami szakértők szerint inkább tagadásra, mintsem a valóságra utalt.

A Kim-rezsim közlése szerint mindössze 168 fertőzés és 1 haláleset történt az elmúlt napokban, míg más források szerint a koronavírusos megbetegedések száma meghaladta a 2 milliót, a halálesetek száma pedig a 65-öt is elérhette.

Az ENSZ “potenciálisan pusztítónak” nevezte az észak-koreai helyzetet, amelyet fontos lenne azonnal kezelni, ugyanis az ország egészségügyi rendszere elmaradott. Phenjan azonban hajlamos elbagatellizálni a dolgot a világjárvány lehetséges gazdasági hatásait illetően is, ugyanis az észak-koreai KCNA hírügynökség jelentése szerint a járványok megelőzése érdekében bevezetett maximális vészhelyzetben is fenntartják a fő ipari ágazatokban a normális termelést, miközben a nagyszabású építkezési projektek is lassítás nélkül zajlanak.

A hivatalos kommunikáció szerint az országban kialakult járványhelyzet javul, ám ennek ellenére az észak-koreai kormány segítséget kért Kínától, ahonnan három repülőgépnyi gyógyszer és orvosi felszerelése is érkezett Phenjanba.

Eközben Ryu Yong Chol észak-koreai “tisztifőorvos” továbbra is mindössze “láz” elleni küzdelemről beszél, és a nagymamák klasszikus tanácsait hangoztatja, vagyis, hogy a tüneteket észlelők használjanak fájdalomcsillapítót és antibiotikumokat, reggel és este pedig sós vízzel gargalizáljanak. A teljes gyógyulás elengedhetetlen eleme még a gyulladáscsökkentő hatásairól ismert gyömbér- vagy fűzfatea is, amelynek fogyasztását naponta háromszor javasolják.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.