Clouds
21 Budapest
Dollár
346,10 Ft
Euró
371,41 Ft
Font
427,30 Ft
Bitcoin
27,139 $

Sóoldat helyett fertőtlenítőt használtak: vádemelés történt egy beteg halála miatt

Fotó: Unsplash/Piron Guillaume
Bűnügy

Takács Petra

Szerkesztő

Három egészségügyi dolgozó ellen is, köztük egy szakorvos ellen emeltek vádat, amiért egy beteg életét vesztette, miután a dolgozók fertőtlenítőt alkalmaztak a műtét során sóoldat helyett.

A Szigetvári Járási Ügyészség foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt emelt vádat három személlyel szemben, akik a műtét során fertőtlenítő szert használtak sóoldat helyett, melynek következtében a beteg elhunyt. A vádirati tényállás szerint két vádlott a kórházban műtőssegédként, a harmadik vádlott szakorvosként dolgozott.

Soron kívül Ilyen időjárás vár ránk vasárnap, nem fogunk fázni

Sőoldat helyett fertőtlenítőt használtak, a beteg meghalt

2020 májusában nőgyógyászati laporoszkópiás műtétre került sor, melyet megelőzően a két műtőssegéd a műtő takarításához szükséges fertőtlenítő szert vitt a műtőbe. A raktárban azonban csak 5 literes kannában állt rendelkezésre a szer, ezért a műtőssegédek a fertőtlenítő szert egy kisebb, eredetileg fiziológiás sóoldatot tartalmazó, felülcímkézett üvegbe töltötték át.

A férfiak a fertőtlenítő szert tartalmazó, eredetileg sóoldatos üveget a műtő előterébe vitték, ahol a műtéthez szükséges eszközöket tartalmazó asztalra helyezték, majd erről mindketten megfeledkeztek. Másnap került sor a műtétre, amelyen a vádlottak jelen voltak. A beavatkozás során szükség volt fiziológiás sóoldat használatára, amelyhez a műtőasztalra helyezett fertőtlenítő szert tartalmazó üveget használták fel.

A műtétet követően észlelték a kiöntött fertőtlenítő szer sajátos állagát, amit a műtősnő jelzett a műtőssegédeknek, illetve a műtétet végző orvosnak. Ekkor az egyik műtőssegédnek eszébe jutott, hogy a két szert felcserélték. Mindezt jelezték a szakorvosnak is, aki azonban ahelyett, hogy mindezt jelezte volna az osztályvezető főorvosnak, illetve reoperációt kezdeményezett volna, a cserét elhallgatta.

Szándékosan elhallgatták a hibát

A sértett másnapra rosszul lett, melynek során sebészeti beavatkozásra került sor, azonban a szakorvos ekkor sem jelezte a műtétet végző orvosnak, hogy az előző napi műtét során fertőtlenítő szert használtak a sóoldat helyett.

A két műtőssegédnek a foglalkozási szabályok megszegése a sértett halálához vezetett. A szakorvos szándékos foglalkozási szabályszegése a sértett életét, testi épségét közvetlenül veszélynek tette ki, mellyel a túlélési esélyeit jelentősen rontotta, azonban a szabályszegése és a sértett halála közötti okozati összefüggés nem volt igazolható.

A Szigetvári Járási Ügyészség a szakorvost foglakozás körében elkövetett szándékos veszélyeztetés bűntettével, míg a két műtőssegédet, halált okozó foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségével vádolja.