Clouds
21 Budapest
Dollár
368,35 Ft
Euró
394,34 Ft
Font
441,48 Ft
Bitcoin
23,093 $

Sokkoló szimulációs videó: ez történne, ha atombombát dobnának Kijevre

Fotó: A kijevi Függetlenség tere 2022. november 10-én, az Oroszország által Ukrajna ellen indított háború idején. Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én rendelte el katonai művelet végrehajtását Ukrajnában. MTI/AP/Andrev Kravcsenko
Európa
not image

Koós Alexandra

Szerkesztő

A becslések szerint a töltet egy 7,92 kilométeres sugarú területen 35,7 másodpercig pusztítana, 2 412 040 ember halálát okozva.

Nemrégiben jelent meg az interneten egy meglehetősen sokkoló szimulációs videó, ami elég részletesen bemutatja, pontosan milyen következményekkel járna az, ha atombombát dobnának le Kijev központjára.

Soron kívül USGS: eddig legalább 100 utórengés volt Törökországban

Az ismeretlen forrásból származó, angol nyelvű videóban egy 100 megatonnás nukleáris töltet által okozott pusztítást modelleznek le, amely első körben azzal kezdődne, hogy egy 64,2 kilométeres sugarú körben hőmérsékleti sugárzást bocsátana ki.

A Mandiner beszámolójából az is kiderül, miszerint a robbanás okozta lökéshullám sugara 54 kilométer lenne, az elektromágneses sugárzás pedig egy 7 kilométer sugarú körben okozna kárt.

Míg maga a bomba egy 7,92 kilométeres sugarú területen, egészen pontosan 35,7 másodpercig pusztítana, emellett úgy becsülik, hogy mindez együttesen 2 412 040 ember halálát okozná.

Az orosz-ukrán háború kirobbanása óta többször is felmerült az atomfegyverek bevetésének lehetősége, s ezt Vlagyimir Putyin elnök jó néhányszor hangoztatta, amely jelentős aggodalmakat váltott ki, míg mások egyszerű fenyegetőzésnek titulálták az egészet.