Clouds
21 Budapest
Dollár
342,57 Ft
Euró
368,79 Ft
Font
430,63 Ft
Bitcoin
25,738 $

Sokként érte az ingatlanvásárlást tervezőket a kamatemelés

Fotó: illusztráció | unsplash
Belföld

Bense Róbert

Szerkesztő

November és február között komoly „forgalmi hullámvölgybe” került az ingatlanpiac.

Rácz Gyula László, a Balla Ingatlan XVIII. kerületi irodájának szakmai vezetője úgy véli, hogy a visszaesés alapvető oka a kamatemelés volt, mely szinte sokként érte az ügyfeleket.

Soron kívül Még egy ideig nem hagyja el a kórházat Ferenc pápa

Ezzel szemben viszont az eladók tovább növelték az árakat, az elmúlt években tapasztalt piacnyitás azonban nem következett be, így mind a vásárlók, mind pedig az eladók patthelyzetbe kerültek.

„Azt lehetett tehát látni az őszi és a téli hónapokban, hogy miközben a kereslet csökkent, a kínálat egyre csak bővült, amit az eladók egyáltalán nem észleltek. Ők nyilvánvalóan a hirdetési portálok egyébként is irracionális áraiból indultak ki, hogy azokon az összegeken további néhány százalékot emelve hirdessék az ingatlanjaikat” – írja közleményében a Balla Ingatlan.

Azóta is csupán néhány szegmensben tapasztaltak pár százaléknyi árcsökkenést, azonban inkább így is a stagnálás jellemző, ugyanakkor márciusban és áprilisban némi előremozdulás már tapasztalható volt az adásvételeket illetően.

„Mindez azonban csak annyit jelent, hogy a november-február közötti nagyon gyenge számokhoz képest történt némi pozitív változás, ugyanakkor a tavalyi szintektől még messze van a piac: körülbelül 60 százalékánál járhatunk a korábbi forgalomnak” – vélekedett a szakértő.