Sokkal rosszabbak lehetnek az áprilisi halálozási adatok az egy évvel korábbihoz képest

MTI/EPA-LUSA/Antonio Pedro Santos
not image

Kulcsár Péter

2021.május.4 - 11:20

A Központi Statisztikai Hivatal főosztályvezetője szerint az elmúlt hetek adatai alapján úgy tűnik, a harmadik hullám során sokkal többen halhattak bele a covid-fertőzés szövődményeibe, mint 2020 ugyanezen időszakában.

A KSH legfrissebb adatai alapján idén márciusban 40 százalékkal többen hunytak el, mint a tavalyi év azonos időszakában.

Az első negyedévben 22 százalékkal emelkedett a halálozás mértéke, 2021 márciusáig 41 727-en vesztették életüket, 7 072-vel többen, mint egy évvel korábban.

Kovács Marcell, a KSH főosztályvezetője az ATV Start című műsorában elmondta, az elmúlt hetek koronavírus-adatai alapján várható volt a kedvezőtlen márciusi statisztika, egyúttal figyelmeztetett, a harmadik hullám áprilisi tetőzésével az újabb adatok jelentősen leromolhatnak majd.

Magyarországon a többlethalálozás körülbelül 80 százalékát tette ki a covid-halálozások száma, ám arról még hivatalos statisztika nem készült, hogy számszerűen ez hány elhunytat jelent; ez csupán akkor lesz várható, ha a KSH feldolgozza a halotti bizonyítványok adatait.

A KSH felmérése szerint a születések száma Budapest és Észak-Magyarország kivételével mindegyik régióban megemelkedett a tavaly mért adatokhoz viszonyítva.

Kovács úgy gondolja, ez pozitívnak számít, részben azért, mert félő volt, hogy a koronavírus-járvány miatt gyengülni fog a gyermekvállalási kedv, részben pedig azért is, mert évente nagyjából 20 ezerrel csökken a gyermekvállalási korba eső nők száma.