Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
353,33 Ft
Euró
380,28 Ft
Font
443,37 Ft
Bitcoin
43,959 $

Ezekre figyelj, ha azt szeretnéd, hogy sokáig friss maradjon a karácsonyfa

Az otthon ünnepi éke akkor az igazi, amikor még szépen tündököl, van néhány praktika, amivel meg lehet hosszabbítani ennek idejét.

Fotó: Unsplash
Kisokos

Bense Róbert

Szerkesztő

Mire a karácsonyfa a szobába kerül, általában már több hete az erkélyen, kamrában várja a díszítést, azt megelőzően pedig szintén hetekkel korábban kivágták. Ezen aggódni azonban kár, hiszen így is sokáig friss maradhat, ha kellő figyelmet fordítunk rá.

Eleve célszerű vízbe állítani – már a vásárlás után -, és ne felejtsünk el egy-két centit levágni a törzséből, hogy fel tudja szívni a vizet, ugyanis a korábbi vágáson keresztül ez a gyanta miatt már nem lehetséges. Ezzel a lépéssel már sokat tehetünk a tartósságáért.

Ha víztartós fenyőtalpba kerül, még jobb a helyzet, akár több liter vizet is képes felszívni a fa, így a tűlevelek is tovább bírják. Persze nem mindegy, hogy milyen fát vásárolunk – míg a luc kevésbé tartós, úgy a nordmann hosszú heteket kibírhat – éppen ezért persze jóval drágább is.

Azzal is javíthatunk a helyzeten, ha nem a fűtőtest közelébe kerül a fa, minél kevésbé éri ugyanis a meleg, annál nehezebben szárad ki. Nem kell kitenni a teraszra, az is bőven megteszi, ha igyekszünk úgy beállítani, hogy kevésbé érje közvetlen hő.

Ugyanígy számít, hogy mennyi ideig vannak bekapcsolva az izzók, ugyanis azok is hőt bocsátanak ki, minek hatására szintén gyorsabban száradnak ki a tűlevelek. Ilyen szempontból célszerű az elemes, LED-világításokat alkalmazni, melyek amúgy is kevesebb kockázatot rejtenek villásdugós társaiknál.