Dollár
428,97 Ft
Euró
420,81 Ft
Font
478,31 Ft
Bitcoin
19,483 $

Sóbányában gyógyítják a lengyel koronavírus-betegeket

Torda, 2015. október 9. Látogatók az 1990-es évek eleje óta látogatható tordai sóbánya egyik megnyitott járatában. A sóbányában 1932-ben állt le a munka, ma már csak turisztikai látnivaló és gyógyhely. A bánya látogatóterében többek között belső csónakázótó, panorámalift, óriáskerék, játszótér létesült. Az amerikai Business Insider magazin a világ 25 hihetetlen látványossága közé sorolta a tordai sóbányát. MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor *************************** Kedves Felhasználó! Az Ön által most kiválasztott fénykép nem képezi az MTI fotókiadásának, valamint az MTVA fotóarchívumának szerves részét. A kép tartalmáért és a szövegért a fotó készítője vállalja a felelősséget.
not image

Kulcsár Péter

2021. február 27. - 17:09

Az UNESCO Világörökségéhez tartozó wieliczkai sóbányában azokon a pácienseken segítenek, akik a közelmúltban hagyták el a kórházat, és még lábadoznak a koronavírus-fertőzés utóhatásai miatt.

A Krakkótól délre található Wieliczka település sóbányája Lengyelország egyik leghíresebb turisztikai attrakciójának számít, 2019-ben mintegy 1,8 millió látogatót vonzott be – adta hírül a Reuters.

Soron kívül Sáfrány Emese forró dekoltázsától mindenről megfeledkezel

Orvosok egyöntetű véleménye alapján a 327 méter mély bányában lévő mikroklíma rendkívül egészséges, a levegő belélegzésével pedig gyógyítani lehet a tüdő és a légutak különböző panaszait.

Az egyik wieliczkai orvos, Magdalena Kostrzon a hírügynökség megkeresésére elmondta, a sóbánya már a 19. század óta fogad olyan betegeket, akik légzési nehézségekkel küszködnek.

“A földalatti mikroklímának köszönhetően rendkívül tiszta a környezet. A levegő rengeteg sóval telített kőzetoszlopon és járaton áramlik át, ezáltal megtisztítja a felszínen tanyázó kórokozóktól a környéket.”

Az 58 éves Jozef Birso novemberben kapta el a koronavírus-fertőzést, azóta elhúzódó tünetekben szenvedett, ám a sóbánya jótékony hatása következtében már jól érzi magát:

“Két hétig tartó kezelés után bátran kijelenthetem, jobban érzem magam testileg és lelkiekben is. Még az olyan egyszerű feladatokat sem tudtam levegő utáni kapkodás és zihálás nélkül elvégezni, mint a cipőfűzés, ma viszont már gond nélkül megcsinálok bármit.”

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.