Skizofréniát okozhat a rendszeres marihuánafogyasztás

Unsplash
not image

Kulcsár Péter

2021. július 24. - 00:10

A legújabb kutatás alapján az elmúlt 25 évben rengeteg olyan esetet találtak, amikor a skizofrénia kialakulásáért egyértelműen a mértéktelen kannabiszfogyasztás felelt.

A CNN riportjából kiderült, amíg 1995-ben a skizofrénia-diagnózisok alig két százalékát tette ki a túlzott marihuánafogyasztás, addig 2000-re négy, míg 2010-re nyolc százalékra nőtt a mutató.

Carsten Hjorthøj, a koppenhágai Mentális Egészségügyi Kutatóközpont szakembere, egyben a tanulmány főszerzője elmondta,

Sajnos vannak arra utaló bizonyítékok, hogy a kannabiszt egyre inkább ártalmatlan anyagnak tekintik. Ez sajnálatos, mivel összefüggéseket látunk a skizofréniával, a rosszabb kognitív funkciókkal, a szerhasználati zavarokkal és más problémákkal.”

Korábbi kutatások során is rájöttek arra, hogy a marihuánafogyasztás kapcsolatban állhat a skizofrénia kialakulásával, de leginkább nem az alkalmankénti füvezés, hanem a rendszeres, nagy mennyiségben bevitt THC okozhatja a neurológiai rendellenességekre való hajlamot.

Hjorthøj megjegyezte, határozott következtetéseket egyelőre nem szabad levonni, ám minden jel arra utal, valószínűleg a magas hatóanyag-tartalmú kannabisz a skizofréniával való összefüggés mozgatórugója lehet.

A koronavírus-járvány kitörése és marihuána széles körű legalizálása miatt világszerte megnőtt a használók és a túlzott mértékben fogyasztók száma, ami azért is veszélyes, mert egy idő után a szervezetben tolerancia alakul ki, így mindig erősebb THC-tartalmú marihuánát választhatnak a delikvensek, tovább súlyosbítva mentális állapotukat.