Reagált a magyar kormány a német hírekre a Sinopharmról és a Szputnyikról

Fotó: Oltáshoz készíti elő az orosz Szputnyik V koronavírus elleni vakcinát a Békés Megyei Központi Kórház, Dr. Réthy Pál Tagkórház egyik oltópontján Békéscsabán 2021. május 10-én. MTI/Rosta Tibor

Szabó Kata

2021.május.13 - 22:05

A kormányinfón szóba kerültek a német hírek is, melyek szerint azok, akik a két fentebb említett keleti vakcinát kapták meg, nem kapnának automatikus bejárást az országba.

Elterjedtek azok a hírek, miszerint a németek nem fogadják el a Sinopharm és Szputnyik vakcinákat, ami azt jelentené, hogy azok a magyarok, akik ezekkel a keleti vakcinákkal lettek beoltva, nem lennének jogosultak a szimpla átjárásra.

Gulyás Gergely miniszter úgy reagált erre, hogy elmondta, a szerdai hírek szerint a német egészségügyi miniszter a Sinopharm-vakcina el nem fogadásáról beszélt. Korábban a német kancellár ennek az ellenkezőjéről nyilatkozott…

Gulyás hangsúlyozta, Németországban egy választási kampányidőszak kezdődött meg, és ennek megfelelően kell ezeket a nyilatkozatokat figyelembe venni, miközben a németek 25 millió orosz vakcinára kötöttek szerződést, ami akkor lép érvénybe, ha az Európai Gyógyszerügynökség zöld utat ad.

Sőt, a hírek szerint nagyon sok német megy Moszkvába annak érdekében, hogy Szputnyikkal oltassa be magát, de nem ingyen. Gulyás türelemre int, mivel még európai szabályzás sincsen, így még az igazolványok gyártása sem kezdődhetett meg.

Kiderült, miért lassultak le az oltások Magyarországon

A magyar kormány is kivár, hogy lássák, mi lesz a német álláspont, de azt szeretnék, hogy egy olyan megállapodás szülessen, ami lehetővé teszi a magyar és a német beoltottak számára, hogy egymás hazájába látogassanak.