A Sinopharm fejlesztői megalkották a delta variáns elleni oltóanyagot

Fotó: MTI/Rosta Tibor
not image

Borbély Fanni

2021. augusztus 1. - 17:03

A kínai gyártók nem tétlenkedtek, a manapság leginkább fertőző delta variáns ellen pedig már ki is fejlesztették az új oltóanyagot, mely nemsokára elérhetővé válik.

Yang Xiaoming, a Sinopharm China National Biotec Group elnöke a Global Timesnak egy csütörtöki konferencián elmondta, hogy vállalata semlegesítő ellenanyag-vizsgálatokat végez oltott emberek szérummintáival, illetve felgyorsította a négy uralkodó variáns (alfa, béta, gamma, delta) elleni oltóanyagok fejlesztését.

A tesztek jelenleg a fejlesztési fázisban vannak, bár a szakemberek inkább arra fektették a hangsúlyt, hogy az eredeti, vuhani vírus ellen fejlesztett kínai oltóanyag ugyanolyan védelmet képes nyújtani, mint a most fejlesztés alatt álló, továbbá, hogy egyáltalán nem létezik olyan vakcina, amely képes lenne 100 százalékos védelmet nyújtani a fertőzés ellen.

A Sinopharmhoz hasonlóan a Sinovac is fejleszt variáns-specifikus oltásokat, azonban ők is azt hangsúlyozták, hogy vakcinájuk még hatásos a jelenlegi variánsok ellen. Yang Guang gazdasági igazgató szerint a Sinovac vakcina Chilében hatásos volt a gamma variáns ellen és van vizsgálati anyaguk a delta variáns elleni hatékonyságról is.