Clouds
21 Budapest
Dollár
353,19 Ft
Euró
385,28 Ft
Font
431,84 Ft
Bitcoin
23,659 $

Sikeres volt a kéthónapos zárlat, megfékezték az ebola-járványt Ugandában

Fotó: A 2022. szeptember 28-i képen bérautót permetez fertőtlenítõszerrel egy ugandai férfi az ebolajárvány terjedése ellen a fővárosban, Kampalában. A hatóságok szeptember 20-án jelentették be az ebola megjelenését a közép-ugandai Mubende régióban, a vírusfertőzés okozta elhalálozások száma az utóbbi három hétben meghaladta a 43-at. MTI/EPA/Stringer
Afrika
not image

Koós Alexandra

Szerkesztő

Az alelnök arról nyilatkozott, miszerint jelenleg egyetlen fertőzött, vagy megfigyelés alatt álló kontaktszemély sincs az országban.

A jelentések szerint feloldották az ebola vírus miatti lezárást a két érintett ugandai körzetben, a hatóságok pedig arról nyilatkoztak, hogy ez az intézkedés sikeres védekezést jelentett a vérzéses lázzal járó fertőzés ellen.

Soron kívül Ennyivel tervezi emelni a tanárok bérét a kormány

A kelet-afrikai országban szeptember 20. óta 142 ebolás megbetegedést és 56 halálesetet regisztráltak, a járvány pedig a fővárost, Kampalát is elérte, ám Uganda alelnöke nemrégiben jó hírekkel tudott szolgálni.

Közölte, hogy jelenleg egyetlen fertőzött, vagy megfigyelés alatt álló kontaktszemély sincs az országban, így azonnali hatállyal feloldanak mindenféle korlátozást, illetve megszüntetik a kijárási tilalmat.

Majd hozzátette, hogy ennek ellenére a hatóságok továbbra is készültségben maradnak, ennek pedig az a célja, hogy azonnal reagálni tudjanak, amennyiben a vírus újból megjelenne – derül ki az Euronews beszámolójából.

Ugandában eddig hat, míg világszerte 32 ebola-járvány tört ki, a legsúlyosabb pedig 2013 és 2016 között volt a nyugat-afrikai régióban, ahol 11 300 ember vesztette életét. Ennek oka, hogy az ebola a ma ismert egyik leghalálosabb fertőző betegség, amelynek egyes törzsei a fertőzések akár 50-90%-ában halált okoznak.