Sérült ráksejtekkel pusztíthatóak el a rosszindulatú daganatok

Twenty20
not image

Kulcsár Péter

2021. október 23. - 08:49

Érdekes felfedezést tettek az MIT tudósai, kiderítették ugyanis, hogy részlegesen sérült rákos szövetekkel arra lehet sarkallni az immunrendszert, hogy támadja meg a rosszindulatú tumorokat.

Az immunterápia hatásos módszernek tűnik a rák legyőzése terén, egyetlen probléma csupán az, hogy gyakran az egészséges sejteket is megtámadják a szervezet védekezésre szolgáló „harcosai”, így a hatásfok gyakran kisebb a hagyományos sugárkezeléshez és kemoterápiához képest.

Az MIT szakemberei megfigyelték, hogy a kemoterápiánál használt gyógyszerek egyes pácienseknél csak akkor hatottak megfelelően, amikor alacsony dózisban kapták meg őket, ekkor ugyanis meglepő módon erőteljes rákellenes reakció történt.

Rájöttek továbbá, hogy a szóban forgó módszerrel lényegében apró sebeket ejthetnek a daganatos sejteken, megkönnyítve ezzel az immunrendszer dolgát, hiszen így csakis egyetlen célpontra kell figyelnie a szervezetnek.

Azok a kemoterápiás készítmények bizonyultak hatékonynak, amelyek képesek közvetlenül a ráksejtek DNS-ét roncsolni, miközben aktiválják a sejtekben található, összeomlást előidéző jelzőrendszert.

Melanomával diagnosztizált egereken elvégzett kísérletek során kiderítették, hogy a rágcsálók 40 százalékánál maradéktalanul eltűntek a rákos szövetek azt követően, hogy alkalmazták az újonnan felfedezett technikát.

Ha a további tesztek is sikeresek lesznek, akkor az MIT tudósai elképzelhetőnek tartják, hogy a közeljövőben embereken is elvégezhetik a szükséges klinikai vizsgálatokat, ezáltal egy új fegyverrel szállhatnak harcba a tumorokkal szemben.