Dollár
432,01 Ft
Euró
423,62 Ft
Font
482,54 Ft
Bitcoin
20,045 $

Új fejlesztés a Semmelweis Egyetemen, sebészeti robotot mutattak be

Fotó: Negyedik generációs Da Vinci Xi robotsebészeti eszköz az átadásán a Semmelweis Egyetem Központi Betegellátó Épületében 2022. június 25-én MTI/Bruzák Noémi
not image

Takács Petra

2022. június 25. - 14:27

Merkely Béla, az egyetem rektora hozzátette, a Da Vinci Xi robotsebészeti eszköz ma a legmodernebbnek számít a világon.

Negyedik generációs Da Vinci Xi robotsebészeti eszközt adott át a Semmelweis Egyetemen szombaton a kulturális és innovációs miniszter. Csák János emlékeztetett: egy hónapja iktatták be az új kormányt, amelynek egyik legfőbb célja a magyarok biztonsága, ehhez pedig szükséges a kiszámíthatóan rendelkezésre álló infrastruktúra.

Soron kívül Nyerő Páros: Bíró Bea szerint Megyeri Csilla így se, úgyse lesz olyan szép, mint ő

A most átadott sebészeti robot az egyik legfrissebb példája annak, hogy a magyar orvosok és a magyar egyetemek oktatni és gyógyítani is képesek – hangsúlyozta. Csák János úgy fogalmazott, hogy a Semmelweis az ország egyik élen járó egyeteme mind a hallgatók száma, mind a tudományos és oktatási tevékenység terén.

Ez az az egyetem, amely az alapítványi átalakulás után a legnagyobb ugrást hajtotta végre a ranglistákon, bizonyos szakterületeken már benne van az első százban – méltatta az intézményt.

Ehhez az kellett – folytatta -, hogy a kormányzat egy stratégiai döntéssel létrehozza az alapítványi kuratóriumokat, megadja a felhatalmazásokat, valamint hogy a kuratórium és az egyetem vezetői képesek legyenek közösen irányt szabni az intézménynek. A kormány mindehhez a finanszírozást is vállalja, az új felsőoktatási struktúra létrehozásával két és félszeresére növelte az egyetemek támogatását – emlékeztetett Csák János

Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora köszönetet mondott a kormánynak, amiért a robotsebészetet bevezethette az oktatás, a kutatás, az innováció és a betegellátás mindennapjaiba. Kiemelte, hogy a most átadott, negyedik generációs Da Vinci Xi robottal nemcsak világszínvonalú műtéteket tudnak elvégezni, hanem a hallgatókat képezni is. Ez az eszköz a legmodernebbnek számít a világon; egyaránt alkalmazható a nőgyógyászatban és az urológiai ellátásban, a hasi sebészetben és az onkológiában – ismertette.

A Kulturális és Innovációs Minisztérium háttéranyaga szerint a Da Vinci Xi sebészeti robot 2021 augusztusában érkezett a Semmelweis Egyetemre kétnapos bemutatkozásra, kilenc hónappal később pedig már munkába állt a sebészeti, transzplantációs és gasztroenterológiai klinikán az egyetem saját berendezése, amellyel május 24-én hajtották végre az első műtétet.

A klinikán az új eszközt évente mintegy négyszáz alkalommal használják majd az általános sebészeti műtétek mellett nőgyógyászati, urológiai, fül-orr-gégészeti beavatkozásokban is, NEAK által finanszírozott formában.

Az 5,55 milliárd forintos kormányzati és uniós támogatásból megvalósuló projekt célja, hogy a Semmelweis Egyetemen a robotsebészet teljes spektrumát gyakorolni, kutatni és oktatni tudják. A projekt része az egyetemi oktatástámogatási környezet fejlesztése, dolgozói és hallgatói készségfejlesztés, valamint nemzetköziesítési programok is.

(MTI)

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.