Clouds
21 Budapest
Dollár
359,33 Ft
Euró
389,68 Ft
Font
443,60 Ft
Bitcoin
22,819 $

Scholz: Oroszországnak vissza kell térnie a háború előtti megállapodásokhoz

Fotó: MTI/EPA/Getty Images/Sean Gallup / POOL
Európa
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

A német kancellár rámutatott, Oroszország a háború kirobbantásával visszaért a 19., 18., 17. századi imperialista megközelítéshez, amikor úgy gondolták, hogy minden következmény nélkül bekebelezhetnek egy szomszédos országot.

Olaf Scholz német kancellár a Times jelentése szerint egy berlini találkozón beszélt Oroszország és Európa kapcsolatairól, amikor pedig arról kérdezték, hogy hogyan viselkedne Németország Oroszországgal szemben, ha a háború véget ér – tekintettel a két ország között korábban fennálló erős partnerségre –, Scholz úgy felelt:

Soron kívül Több órára is kisüthet a nap kedden, ám éjszaka hózáporra is van kilátás

“A jelenlegi helyzetben inkább azt mondanám, hogy nem egy partnerségről van szó. Oroszország eltaposta azt a békerendszert, melyen oly sok évtizeden át dolgoztunk, s melynek kapcsán megállapodtunk, hogy soha többé nem szabad erőszakkal megváltoztatni a határokat. És amit Oroszország ma tesz, az a 19., 18., 17. századi imperialista megközelítéshez vezet vissza, ahol egy erősebb ország úgy gondolta, hogy egyszerűen elfoglalhatja a szomszéd területét, a szomszédokat csak hátországnak tekintve, és néhány helyen szabályokat vezethet be, melyeket be kell tartani. Ez viszont elfogadhatatlan.”

Úgy folytatta, vissza kell térni azon megállapodásokhoz, melyeket az elmúlt évtizedekben kötöttek, s melyek az európai biztonság és béke alapját képezték. Rámutatott, Oroszország számára ez azt jelenti, hogy el kell fogadnia, hogy vannak nyitott társadalmak, demokráciák, melyek egészen más utat követnek, mind a kormányzás, mind pedig a társadalom tekintetében.

Kiemelte, végeredményben látszik, hogy nem érkezik agresszió sem a NATO, sem az Európai Unió tagállamai részéről, éppen ezért a közös biztonsági kérdéseket meg lehetne oldani és meg lehetne vitatni. Végezetül leszögezte, visszatérhetnénk egy olyan békés rendhez, mely eddig működött, és ha Oroszországban is lenne hajlandóság erre, úgy újra biztonságossá tehetnénk a világot.