Clouds
21 Budapest
Dollár
359,66 Ft
Euró
389,43 Ft
Font
433,55 Ft
Bitcoin
23,491 $

Scholz már megbánta, hogy Németország orosz gázt vásárolt

Fotó: MTI/EPA/Sedat Suna
Európa

Takács Petra

Szerkesztő

A kancellár egészen pontosan úgy fogalmazott, “ezt a hibát nem követjük el még egyszer”, meglátása szerint ugyanis “hiba volt” orosz gázfüggőségbe taszítani Németországot.

Hiba volt függővé tenni Németországot az Oroszországban kitermelt földgáztól – jelentette ki Olaf Scholz német kancellár kedden Berlinben.

Soron kívül Elütött egy embert a metró a Batthyány térnél

A kormányfő a Süddeutsche Zeitung című lap gazdaságpolitikai fórumán kiemelte, hogy hazája az Ukrajnát megtámadó Oroszországgal kapcsolatban “megtapasztalta, milyen az, amikor túlzott függőség alakul ki egy stratégiailag fontos erőforrás ellátásában”.

“Ezt a hibát nem követjük el még egyszer” – fogadkozott Olaf Scholz, rámutatva, hogy a beszerzési források bővítése, a diverzifikáció már elkezdődött.

A kormány gondoskodik arról, hogy a háztartások és vállalatok “átvészeljék az előttünk álló nehéz időszakot” – mondta a kancellár. Aláhúzta, hogy az együttvéve mintegy 300 milliárd eurós támogatási és fejlesztési programok révén biztosítják a földgázellátás zavartalanságát, és azt is, hogy a magas energiaárak ne terheljék túl a fogyasztókat.

(MTI)