Dollár
394,92 Ft
Euró
416,92 Ft
Font
483,49 Ft
Bitcoin
17,257 $

Scholz nagyon bízik benne, hogy lesz olajársapka 

Fotó: MTI/EPA/Clemens Bilan
Európa
not image

Fazekas Kiara Barbara

Szerkesztő

A német kancellár reagált a Brüsszelben folyó tárgyalásokra, ahol megoszlanak a vélemények, a leghangosabb ellenzője a döntésnek Magyarország. 

Olaf Scholz német kancellár kijelentette, hogy „nagyon bízik” abban, hogy az Európai Unió tagállamai hamarosan megállapodnak az orosz kőolaj árának felső határáról – írja a Sky News

Soron kívül Közel a megállapodás, 15%-kal emelkedhet a minimálbér jövőre

A lap egy európai uniós diplomatára hivatkozvahozzátette, hogy a G7 országai már nekiálltak kidolgozni egy javaslatot a tengeri szállítású kőolajra vonatkozó árplafonról, amelynek az ára így hordónként 65-70 dollár között lenne. 

A G7-ek, köztük az Egyesült Államok, az Európai Unió és Ausztrália akár vár december 5-én bevezethetik az orosz kőolaj tengeri exportjára vonatkozó árplafont.

Szijjártó mentességért harcolni ment Brüsszelbe 

Van azonban az uniós lépésnek egy nagyon komoly korlátja, ez pedig Magyarország. A magyar kormány többször világossá tette, hogy nem engedi meg azt, hogy szankciókkal – és az árplafon is egy szankció valójában – romba döntsék a gazdaságot, orosz olaj nélkül ez történne. 

Az Európai Unió energiaminiszterei csütörtökön Brüsszelben ülnek össze tárgyalni, Magyarországot Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter képviseli, aki már elindult a tárgyalásra. 

„Az európai energiaválságot Brüsszel eddig csak súlyosbítani tudta. Most két újabb rendkívül veszélyes javaslat van az asztalon. Ma ki kell harcolnunk a mentességet az olajársapka és a gázárszabályozás vonatkozásában is” – közölte reggel. 

Szijjártó szerdán összeült az MVM, a Mol, az FGSZ és az Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal vezetőivel, hogy egyeztessék, hogy a tanács ülésén milyen álláspontot képviseljen Magyarország. 

„Sajnos az Európai Bizottság javaslatai nem megoldják, hanem súlyosbítják a válságot, a brüsszeli javaslatok ugyanis azt a veszélyt hordozzák magukban, hogy mind kőolajból, mind földgázból kevesebb lesz az európai piacon, így mindkét energiahordozó ára tovább fog növekedni” – tette hozzá a miniszter.