Dollár
432,01 Ft
Euró
423,62 Ft
Font
482,54 Ft
Bitcoin
20,045 $

Az Európai Unió hatodik szankciócsomagja a Sberbankot is súlyosan érintheti

Fotó: A Sberbank Magyarország Váci úti bankfiókja 2022. február 28-án. A banknál a Magyar Nemzeti Bank (MNB) két bankszünnapot rendelt el a hitelintézet kérésére ettől a naptól. Ezen időszakban az ügyfelek bankkártyás tranzakciókat igen, ám számlaműveleteket nem tudnak indítani, számlájukra azonban érkezhet pénz. MTI/Bruzák Noémi
not image

Hujber Dávid

2022. április 17. - 07:30

Oroszország legnagyobb bankja is felkerülhet az uniós szankciólistára, amit hamarosan ismertethetnek a vezetők.

Az Európai Unió már a hatodik szankciócsomagjára készül Oroszországgal szemben, mely új tételeket tartalmazhat. Az elmúlt hetekben már öt ilyen csomagot jelentettek be, amik kellemetlenül érinthetik az orosz gazdaságot, mind rövid, mind pedig hosszútávon.

Soron kívül Nyerő Páros: Bíró Bea szerint Megyeri Csilla így se, úgyse lesz olyan szép, mint ő

Az USA és az Egyesült Királyság például saját maga is kivetett hasonló szankciókat az oroszokkal szemben, most pedig az EU teheti ezt meg újra a következő körben. Korábban már tettek arra vonatkozó utalásokat, hogy az új csomag még inkább radikális lehet, és fájdalmasan hathat az oroszokra.

A Sky News beszámolója szerint az Európai Unió várhatóan az orosz olajipart és a bankokat veszi célba a szankciók listáján. Ursula von der Leyen a Bild am Sonntag című német lapnak vasárnap arról beszélt, hogy a tervezett szankciók a Sberbankra is ki fognak terjedni.

Ez egyúttal azt is jelenti, hogy Oroszország legnagyobb bankja is szankcionálva lesz uniós szinten, amit korábban az amerikai és a brit kormány már megtett. Az EU eddig amiatt nem vette fel a listájára a Sberbankot, mivel az orosz olaj- és gázszállítás egyik fő fizetési csatornájaként működött.

Úgy tűnik, hogy immáron ez sem akadály az EU előtt és a Sberbank is nehéz helyzetbe kerülhet, bár egyelőre nem ismertek a részletek. Az azonban biztos, hogy amíg Oroszország folytatja a háborúját, újabb és újabb szankciókat fognak kivetni rájuk, mind egyéni, mind pedig uniós szinten.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.