Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Ez történik a szervezetünkkel, ha minden nap fogyasztunk egy kis savanyúkáposztát

Ez történik a szervezetünkkel, ha minden nap fogyasztunk egy kis savanyúkáposztát

Ez történik a szervezetünkkel, ha minden nap fogyasztunk egy kis savanyúkáposztát
Fotó: Unsplash

Nem véletlenül emlegetik szuperélelmiszerként ezt az ételt.

Egészségügyi szakemberek nyilatkoztak arról, mi történik akkor, ha valaki savanyúkáposztát eszik, és mennyire jó vagy kevésbé előnyös, ha ezt mindennap megteszi. A kutatásokra hivatkozva kiemelték: bizonyított, hogy az erjesztett ételek, például a savanyú káposzta fogyasztása jótékony rövid- és hosszú távú változásokat eredményezhet a bélrendszerben. A savanyú káposztát két egyszerű összetevőből, káposztából és sóval készítik. Amikor ezek az összetevők erjednek, természetes kémiai változáson mennek keresztül, ami bélbarát mikrobákat termel.

Ugyancsak kedvező, hogy ebben az ételben rengeteg a C-vitamin (ami a bőr épségéhez is hozzájárul), és egyébként fontos antioxidánsról van szó, ami, miután erjesztett étel lévén csökkentheti a gyulladásokat, hozzájárul az immunrendszer egészségéhez. Sőt, van, aki szerint még az „általános jóléthez” is hozzájárulhat – írja a HVG az EatingWell cikke alapján. Továbbá jó tudni azt is, hogy a savanyúkáposztának magas az oldhatatlan rosttartalma, és ezzel segít a bélrendszer hulladék-eltávolításában, és hozzájárul a rendszeres széklethez.

Érdemes még megjegyezni, hogy a savanyúkáposzta a sok hasznos ásványi anyag mellett káliumot is tartalmaz, amelyből általában nem fogyaszt eleget az ember. A szakemberek csupán a savanyúkáposzta nátriumtartalmára figyelmeztetnek, mivel a hagyományos elállítása során sót használnak. Az étel mindennapos fogyasztása kapcsán pedig azt mondták, a legtöbb ember számára biztonságos, sőt ajánlott is, ám ha valakinek hisztamin-intoleranciája vagy káposztaallergiája van, az inkább kerülje. Illetve az alacsony nátriumtartalmú diétát folytatók vagy a magas vérnyomásúak is jobb, ha óvatosak.

Ennek oka a magas sótartalom. De a cikkből kiderül az is: egyes kutatások azt sugallják, hogy a savanyú káposzta ellenjavallt olyan betegeknél, akik a szorongás, depresszió, kényszerbetegség és Parkinson-kór kezelésére általában felírt monoamin-oxidáz-gátlókat (MAOI-kat) szednek. Ilyen esetben kérjék ki orvosuk véleményét, mielőtt rendszeressé tennék a savanyúkáposzta fogyasztását.


Korábban egyébként arról is írtunk, hogy meglepően jótékony hatása lehet a rendszeres joghurtfogyasztásnak. A kutatások szerint ez az élelmiszer hatással van a bélflórára, azaz a beleinkben található baktériumok összességére, ami igen súlyos betegségek megelőzésében is szerepet játszhat. A további hasznos tudnivalókat itt találja.