Bemutatta a Samsung forradalmi kameráját, amivel megreformálhatják a mobilpiacot

Samsung
not image

Kulcsár Péter

2021.június.11 - 16:12

A dél-koreai gyártó csütörtökön hullajtotta le a leplet legújabb szenzoráról, amit ISOCELL JN1 névre kereszteltek.

A vadonatúj kamera összesen 50 megapixeles felbontású fényképek elkészítésére lesz képes 0,64 mikrométeres pixelméret mellett, ami a dél-koreai techóriás által valaha megalkotott legkisebb képpontnagyságú egység lesz.

A szenzorral a középkategóriás készülékeket, valamint a zászlóshajóknak szánt csúcskategóriás mobiltelefonokat szerelhetik fel a közeljövőben. A modulban az ISOCELL 2.0 technológiát használták fel, melynek révén fejlett pixelizolációt értek el, és csökkenteni tudták a cross-talk hatást.

Elméletben mindez azt jelenti, hogy jelentősen fejlődhet a fényérzékenység, a színhűség, valamint a pixelszivárgást is megelőzhetik a különböző színfilterekkel, amelyek kiküszöbölik a homályosodást.

Az ISOCELL JN1 mindezeken felül megkapta a Tetrapixel-technológiát, melynek segítségével alig 1,28 mikrométerre 4 darab pixel nyomható össze, így 12,5 megapixeles fotókat lőhetünk anélkül, hogy különösebben zajos lenne a végeredmény, ezáltal a valós idejű HDR egyaránt megvalósítható.

A fázisérzékelési fókuszt szintén feljavították, és Double Super PD névvel látták el, amivel gyorsabb és pontosabb autófókuszt sikerült elérniük.

Ami a videofelvételeket illeti, 4K 60 FPS és 1080p 240 FPS paraméterekkel rendelkező mozgóképeket készíthetünk attól függően, hogy az adott okoseszköz lapkakészlete támogatja-e ezeket a felbontásokat és képkockasebességeket.