Dollár
422,60 Ft
Euró
407,42 Ft
Font
455,52 Ft
Bitcoin
20,154 $

Sajtószabadság: szinte bármiért börtönbe zárhatják az újságírókat Kínában

Fotó: Unsplash/Bank Phrom
not image

Fazekas Kiara Barbara

2021. december 9. - 06:34

Kínában van a legtöbb bebörtönzött újságíró a világon, mintegy 127-en jelenleg. 

A Riporterek Határok Nélkül (RSF) nemzetközi újságíró-szervezet tette közzé a jelentését, amelyben a kínai sajtó helyzetét vizsgálta, és nem tudott bíztató megállapításokat tenni, miközben az ország a sajtószabadságot rangsoroló World Press Freedom Index listáján a 177-ik, a 180-ból, mindössze 2 hellyel előzi meg Észak-Koreát. 

Soron kívül Orbán Viktor: a Nyugat ma a háború pártján áll, Magyarország pedig a béke oldalán

Az RSF kiemeli, hogy a kínai újságírók csak azután kaphatnak sajtóigazolványt, miután részt vettek egy 90 órás tanfolyamon Hszi Csin-ping gondolkodásmódjából, és kötelező letölteniük az állam által közreadott híreket tartalmazó alkalmazást is. 

Nem csak Kínában kellemetlen témák miatt büntethetik meg őket, mint Tajvan vagy Tibet, de a #metoo–mozgalom és a járványkezelésben dolgozó orvosok és ápolók munkájának elismerése is tiltólistás. 

Jelenleg Kínában 127 újságíró van börtönben, a legkisebb oknyomozás is elzárással járhat, ezzel a számmal pedig kijelenthető, hogy Kínában van a legtöbb bebörtönzött újságíró a világon. A bebörtönzött újságíróknak mintegy a fele, 71 személy ujgur származású – írja a Telex

A külföldi tudósítókat kitoloncolják, 2020-ban 18 ilyen eset volt, míg legalább 10 riportert börtönöztek be azért, mert a koronavírusról tudósítottak. 

A különleges helyzetű hongongi sajtót is ellehetetlenítették a tavaly meghozott nemzetbiztonsági törvénnyel, ezért Hongkong kormányzója kénytelen sorra bezárni a helyi médiákat, miközben a CGTN nevű tévécsatorna a világ több pontján terjeszti a kínai propagandát.