Clouds
21 Budapest
Dollár
357,44 Ft
Euró
385,38 Ft
Font
437,04 Ft
Bitcoin
27,702 $

Sajtóértesülések: az USA módosította az Ukrajnának küldött HIMARS-rendszereket

Fotó: Wikimedia Commons/United States Marine Corps/Cpl Lauren Whitney
Európa
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

Az Egyesült Államok már korábban is jelezte, hogy nem fog olyn fegyvereket adni Ukrajnának, melyek alkalmasak nagy hatótávolságú támadásokra, sajtóértesülések szerint pedig egy egyedi megoldással trükköztek, hogy ez így is maradjon.

A Wall Street Journal bennfentes forrásokra hivatkozva számolt be arról, hogy a Biden-kormány utasítására titokban módosították az Ukrajnának leszállított M142 HIMARS rakéta-sorozatvetőket, hogy azok az amerikai kormány kérésének megfelelően ne tudjanak rakétákat indítani nagy hatótávolságra.

Soron kívül Megszületett az újabb ítélet L.L. Junior kisfiának halálos balesete ügyében

Nem annyira meglepő ez a lépés az Egyesült Államok részéről, hiszen ahogyan korábban több alkalommal is jelezték, semmiképpen nem akarják, hogy amerikai fegyverekkel lőjenek az ukrán erők oroszországi célpontokat, ezáltal ugyanis az USA közvetetten konfrontációba keveredne az oroszokkal.

Mint ismert, a HIMARS-rendszerek több típusú rakétaindítóval is használhatók, Ukrajna pedig jelenleg a GMRLS-indítókat használja, melyekből mintegy 70-80 kilométeres távolságra lehet kilőni a rakétákat. Létezik azonban egy nagy hatótávolságú indító is, az ATACMS, mellyel akár 300 kilométerre is lehet küldeni rakétát.

Az Egyesült Államok korábbi jelzései nyomán nem adott ezekből a nagy hatótávolságú indítókból az ukrán fegyveres erőknek, a lap forrásai pedig arról számoltak be, hogy az amerikai szakemberek oly módon módosították a HIMARS-rendszereket, melyeket leszállítottak Ukrajnának, hogy egy esetlegesen más forrásból származó, nagy hatótávolságú indítórendszerrel ne tudják használni a HIMARS-rendszereket.

A lap arra a következtetésre jutott, hogy az amerikai kormány azért döntött a titokban történt módosítások mellett, mert nem bíznak teljes mértékben Kijevben, s nem akarják megkockáztatni az esetleges konfliktust Oroszországgal, hiszen ha oroszországi célpontokat lőnek az ukránok, úgy garantált az eszkaláció.