Clouds
21 Budapest
Dollár
369,01 Ft
Euró
394,68 Ft
Font
442,01 Ft
Bitcoin
23,062 $

Sajtóértesülések szerint meglőttek egy illegális bevándorlót a bolgár határon

Fotó: MTI/EPA/Vaszil Donev
Európa

Takács Petra

Szerkesztő

A Politico értesülései szerint meglőttek egy fiatal szíriai állampolgárt a bolgár határőrök, amikor a férfi megpróbált illegálisan átkelni a határon.

Meglőttek egy migránst a bolgár-török határon – jelentette a Politico című európai hírportál kedden holland, francia, angol és német hírforrásokra hivatkozva.

Soron kívül Török-szíriai földrengés: 5261-re emelkedett a halálos áldozatok száma

A 2019-ben alapított Lighthouse Reports nevű holland oknyomozó portál, a Le Monde című francia és a The Times brit napilapok, valamint az ARD német közszolgálati médium által hétfőn nyilvánosságra hozott riport szerint a fiatal szíriai férfira állítólag a bolgár határőrök lőttek rá az Európai Unió külső határán még október 3-án. A szíriai állampolgárt az eset után egy török kórházba szállították.

A cikk idéz egy igazságügyi szakértőt is, aki szerint a videófelvételen hallható hanghullámok azt bizonyítják, hogy a lövéseket közvetlenül a menekültek felé adták le a határ bolgár oldala felől, 30 méter távolságból.

Szófia kedden csak annyit ismert el, hogy bolgár határőrök valóban a helyszínen voltak, de tagadta, hogy ők lőtték volna meg a férfit. A bolgár belügyminisztérium közölte: aznap 65 migráns próbált illegálisan átkelni a határon, de nem dördült el lövés.

A bolgárok mást állítanak

Az esetről felvétel is készült, amelyen egy csoport migráns látható, akik köveket dobálnak a határkerítés irányába. Ezt követően lövés hangját hallani, majd egy fiatal férfi összeesik. A bolgár belügyminisztérium szerint a videón látható migránsok agresszívak voltak, kárt okoztak egy rendőrautóban, sőt: egy határőr is megsérült.

Az Európai Bizottság novemberben megdicsérte Bulgáriát határvédelmi erőfeszítéseiért, valamint hogy a balkáni ország képes hatékonyan ellenállni a migrációs nyomásnak.

Szófia hetek óta panaszkodik, hogy nő a migránsok száma Törökországgal közös határán, emiatt a bolgár határőrséget katonákkal erősítették meg. November 8-án egy bolgár rendőrt lelőttek határvédelmi szolgálat közben. A lövés bolgár források szerint török területről érkezett.

(MTI)