Sajtó: hétvégén jelenthetik be Karácsony Gergely miniszterelnök-jelöltségét

Fotó: MTI/MTI Fotószerkesztõség/Máthé Zoltán
not image

Nagy Noel

2021.május.4 - 13:33

Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere a korábbi találgatásokkal egybehangzóan részt fog venni az ellenzéki előválasztáson.

A Mandiner információi szerint ráadásul már most hétvégén, május 9-én be fogják jelenteni a főpolgármester indulását, melyet nem csak az MSZP és a Párbeszéd, hanem az LMP is támogatni fog.

A dátum ráadásul szimbolikus, ugyanis május 9-én született Robert Schuman, hajdani francia külügyminiszter nyilatkozata, amellyel először felvetette az Európai Szén- és Acélközösség ötletét, mely az Európai Unió elődjének tekinthető – és erre a napra esik az Európa-nap is.

Karácsony Gergelyt már régóta várják az elemzők és a választók egyaránt, hogy bejelentse indulását az ellenzéki előválasztáson, ugyanis az egyik legelfogadottabb és legnépszerűbb ellenzéki politikusnak tekinthető.

Indulásával pedig öt fősre bővül a közös miniszterelnök-jelöltségért folytatott verseny, az eddigi indulók: Jakab Péter (Jobbik), Dobrev Klára (DK), Fekete-Győr András (Momentum) és Márki-Zay Péter (Mindenki Magyarországa Mozgalom).

Mint az Azonnali is megjegyzi, később még jelöltként felmerülhet a Magyar Tudományos Akadémia korábbi elnöke, Pálinkás József is, aki a nemrégiben megalakult Új Világ Néppárt elnöke.

Pálinkásnak viszont aggályai vannak azzal, hogy a közös ellenzéki választáson induló jelölteknek mindenképpen dönteniük kell, milyen frakcióba ülnek be a megállapodó hat párt közül, független indulásra ugyanis ebben a keretrendszerben nincs lehetőség.

Ezzel pedig az is kiderülne, hogy az LMP akkor nem állít önálló miniszterelnök-jelöltet, ugyanis már korábban többször kifejtették, hogy amennyiben Karácsony Gergely elindul, őt fogják támogatni.