Sajátos módszerrel rukkolt elő Litvánia az álhírek felszámolására

Fotó: Unsplash/Glenn Carstens-Peters
not image

Kornis Vivien

2021. október 24. - 04:26

Megszüntetik a kommentelési lehetőséget a nagy hírportálok koronavírussal kapcsolatos cikkeinél.

A koronavírus-járvánnyal kapcsolatos álhírek és hamis információk elleni küzdelem érdekében Litvánia legnagyobb hírportáljain nem lesz lehetőség névtelen kommentek megosztására a Covid-19-cel kapcsolatos cikkeknél – jelentették be szerdán a szervezetek. 

A lépéssel az oltásellenes aktivisták által terjesztett összeesküvés-elméletekkel, valamint az online gyűlöletbeszéddel próbálnak megküzdeni – számolt be az EuroNews az AFP hírügynökségre hivatkozva.

“Szolidaritást vállalunk az állammal és a társadalommal az oltásellenesek által terjesztett hamis információk semlegesítésére irányuló közös erőfeszítésekben” – közölte Arnas Marcinkus, a litván online médiatermékek szövetségének elnöke.

“Az oltási kampány sikerének közös ügyünknek kell lennie, anélkül, hogy abból kizárnánk a kormányt vagy a médiát” – mondta el az AFP-nek. 

Litvániában a felnőtt lakosság mintegy 71 százaléka megkapta a koronavírus elleni összes szükséges védőoltást, mely a térségben az egyik legmagasabb átoltottsági aránynak számít. A közelmúltban azonban ismét emelkedni kezdtek a fertőzésszámok, így szeptemberben újabb korlátozásokat vezettek be.