Saját félautomata fegyvert 3D nyomtathatunk magunknak otthon

not image

Kulcsár Péter

2021. február 19. - 12:34

A 3D nyomtatás útján előállított működőképes, lőfegyverekre hasonlító tárgyak egyre kifinomultabbakká válhatnak, ezáltal komoly problémákat jelenthetnek a jövőben.

A 3D nyomtatott fegyverek régóta pocsék minőségükről voltak híresek, az első modellek rögtön használat után darabjaira hullottak, a valóságban csupán puskákra és pisztolyokra hasonlító műanyag bóvlikat tudtak elkészíteni, amivel legfeljebb gyerekek előtt lehetett bizonygatni férfiasságunkat.

A Slate legutóbbi riportjából kiderült, hogy egy amerikai vállalat idén egy sokkal szofisztikáltabb, finomhangolt dizájnnal fog jelentkezni, ami gyökerestül felforgathatja a 3D nyomtatott lőfegyverek megítélését.

A Deterrence Dispensed nevű csoport több ezer online taggal rendelkezik, közösségi felületeiken pedig különböző puskák tervrajzait osztják meg, amelyeken lépésről lépésre leírják, pontosan hogyan kell megépíteni őket szimplán otthoni kellékekből.

Nemcsak egyszerű pisztolyt hozhatunk létre az útmutatók alapján, hanem FGC–9 gépkarabélyt is, amelyet mindössze 100 dollárból kinyomtathatunk a technológiához elengedhetetlen 250 dolláros 3D printer segítségével.

Ami ennél is hátborzongatóbb, hogy a fegyver teljesen legális – mivel a puskacső fémből készült, ezáltal fémdetektorokkal azonosítható, így a törvények értelmében az Egyesült Államokban nem tilthatják be a szerkezetet.

A felújított FGC–9 gépkarabélynak hála az elkövetkező hónapokban ismét fellendülhet az otthoni készítésű fegyverek piaca, ezért felélénkülhet a szélsőjobboldali és neonáci csoportok által előszeretettel vásárolt 3D nyomtatók iránti igény is, tovább mélyítve a technológiával járó problémákat.