Saját chipgyárat és fejlesztői központot épít az Apple Németországban

Fotó: Unsplash
not image

Kulcsár Péter

2021. március 12. - 01:40

Miközben világszerte chiphiány lépett fel, a cupertinói nagyvállalat saját lapkakészleteinek legyártását célozta meg.

Az Apple legújabb 5G-s chipjei kétségkívül komoly előrelépést jelentenek a korábbi egységekhez képest, nem beszélve a MacBookoknál használt M1-ről, amellyel óriási fejlődést értek el a konkurens Intel és AMD processzoraival szemben.

Az Apple szerdán bejelentette, hogy több mint egymilliárd euróval támogatta a Münchenben lévő R&D létesítmény megépítését, ezáltal az Európai Chipdizájn Központ névre keresztelt komplexum a kontinens legnagyobb félvezető üzemévé válhat.

A centrumot München külvárosában hízhatják fel egy 30 ezer négyzetméteres területen, ahová a mérnökök és munkások 2022-ben költözhetnek be. Az Apple láthatóan szeretne átállni a saját készítésű lapkákra és chipekre, amelynek ékes példája a Qualcommtól, valamint az Inteltől való távolodásuk, ezáltal megreformálhatják a mobil- és számítógéppiacot is.

A cupertinói vállalat vezérigazgatója, Tim Cook elmondta, nagyon izgatott a központ kapcsán, egyúttal hozzátette, fő céljuk az lesz, hogy a következő generációs technológiáik esetében is teljesítmény-orientáltabbá tudják tenni az 5G-s megoldásokat.

A müncheni gyár lesz az Apple legnagyobb európai fejlesztési központja, ahol az Apple több mint másfél ezer szakembert foglalkoztathat majd.

Az előzetes elképzelések szerint az üzemben a gyártási folyamatokon kívül helyben tervezhetik meg és tesztelhetik a jövőbeni chipeket, így nem kell harmadik félre várniuk, helyette közvetlenül ellenőrizhetik az új technológiák hatékonyságát.