Dollár
419,19 Ft
Euró
406,17 Ft
Font
455,17 Ft
Bitcoin
18,975 $

A Ryanair reagált a magyar bírságra: fellebbeznek, és ha kell, az uniós bíróságig mennek

Fotó: Unsplash/Kevin Hackert
not image

Borbély Fanni

2022. augusztus 8. - 13:30

A magyar fogyasztóvédelmi hatóság által kiszabott 300 millió forintos bírságot a légitársaság alaptalannak találja, ezért fellebbezni fognak, ha kell, akkor pedig egészen az uniós bíróságig fognak menni.

Ahogy arról korábban is beszámoltunk, június 10-én Budapest Főváros Kormányhivatala fogyasztóvédelmi hatósági eljárást indított a Ryanair-DAC légitársasággal szemben az extraprofit-különadó áthárításának ügyében, a légitársaság pedig most egy hivatalos közleményben reagált a történtekre.

Soron kívül Zelenszkij megerősítette: Ukrajna légvédelmi rakétákat kapott az Egyesült Államoktól

A Ryanair közleményében alaptalannak nevezte a bírságot, melyről nem kaptak értesítést a magyar hatóságoktól. Varga Judit hétfői közlése szerint a 300 millió forintos bírságot azért szabták ki a légitársaságra, mert a kormány által júliusban bevezetett légiközlekedési különadót áthárították a fogyasztókra.

A légitársaság hétfői közleményében azt írja, a fellebbezést arra alapozza, hogy egy uniós rendelet értelmében minden uniós légitársaság számára adott a lehetőség, hogy a nemzeti kormányok vagy fogyasztóvédelmi hivatalok beavatkozása nélkül, szabadon állapítsa meg az EU-n belüli légi járatok viteldíjait – írja a Portfolio.

A Ryanair álláspontja szerint az uniós jogszabály megtiltja a kormánynak, hogy visszamenőleges hatályú utazási adókat vezessen be, “miközben megpróbálja jogellenesen korlátozni a légitársaságok jogát, hogy az ilyen indokolatlan adókat az utasokra hárítsák”.

Ahogy arról korábban is beszámoltunk, miután a kormány különadó megfizetésére kötelezte a légitársaságot, elindult a lavina, és a magyar kormány tagjai, illetve a Ryanair vezérigazgatója között egy igen éles hangvételű szóváltás vette kezdetét.

A Ryanair közölte, hogy a légiközlekedési különadónak nincs alapja, mivel a légitársaság közlése szerint nem rendelkeznek extraprofittal, ennek okán pedig kijelentették, hogy minden utastól be fogják szedni az összeget július 1-jétől, függetlenül attól, hogy az utas mikor vette meg a jegyet. A Ryanair hétfői közleményében hangsúlyozta, hogy ha szükséges, úgy egészen az uniós bíróságokig viszik az ügyet.