Dollár
435,26 Ft
Euró
424,88 Ft
Font
487,68 Ft
Bitcoin
19,227 $

A Ryanair „légiforgalmi adónak” nevezi az extraprofitadót, és már az utasokkal fizetteti meg

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
not image

Fazekas Kiara Barbara

2022. június 10. - 09:36

Csütörtökön kaptak tájékoztatást az utasok az adóról, amelyet a légitársaság visszamenőlegesen is behajt. 

Rengeteg utas járt pórul, aki már korábban megvette a Ryanairnél a jegyét: miután a kormány bevezette az extraprofitadót a légitársaságokra is, a vállalat azonnal „légiforgalmi adónak” titulálta a dolgot. 

Soron kívül Rekordot döntöttek az új állampapírok: 300 milliárd forint 2 nap alatt 

„Magyarország 2022. június 4-én új légiforgalmi adót vezetett be a Magyarországról 2022. július 1-jén vagy azt követően induló járatok utasaira. Ez azt jelenti, hogy még abban az esetben is, ha június 4-e előtt készült a foglalás, de a járat Magyarországról július 1-jén vagy azt követően indul, ezt az új adót ki kell fizetni a Magyar Kormány részére” – idézi a Mandiner

A légitársaság megfogalmazása azért is furcsa, mert a rendelet úgy szól, hogy „a hozzájárulás fizetésére kötelezett az Lt. szerinti földi kiszolgálást végző gazdálkodó szervezet”, ez pedig a Ryanair esetében a Celebi. 

A vállalat mindenesetre 10 euróban határozta meg az összeget (a rendelet az Európába utazó utasok esetében 3900 forintot ír), és megterhelik a bankkártyát, akár visszamenőlegesen is. 

Azonban azok az utasok, akik nem kívánják elfogadni ezt az adót, lemondhatják foglalásukat, és ebben az esetben teljes visszatérítést kapnak, a foglalást legkésőbb 2022. június 16-ig lehet lemondani.

A Ryanair lépése várható volt, szerdán már felszólították a kormányt, hogy vonják vissza a légitársaságok extraprofitadóját, amelynek bevezetését „több mind ostobaságnak” nevezték. 

„Ez az indokolatlan adó káros hatással lesz a légiközlekedésre (amely az elmúlt két évben így is nagy veszteséget termelt), a magyar turizmusra és a gazdaságra. Ez a rosszul időzített és meggondolatlan adó, amely megmagyarázhatatlan módon a veszteséges légiközlekedési iparágat a rendkívül nyereséges olaj- és energiaipari vállalatokhoz hasonlítja, azonnal versenyképtelenné és kevésbé vonzóvá tette Magyarországot a légitársaságok és a turisták számára” – áll az ír fapados légitársaság közleményében.

A legtöbb utazó már elkezdte szidni a „Zorbánt”, a leglelkesebbek az Utazómajom közösségi oldalán és csoportjában jelentek meg, hogy nekik még 3900 forintot kell fizetniük a repjegyért, amely egy egy európai városban elfogyasztott pizza vagy koktél árának felel meg. 

Többen azonban várják a kormány fellépését, hogy a vállalatokra kivetett adókat ne a magyar polgárok fizessék meg.