Dollár
393,56 Ft
Euró
408,13 Ft
Font
472,40 Ft
Bitcoin
16,846 $

Ryanair: több mint ostobaság a légitársaságokra kivetett különadó

Fotó: Pixabay
not image

Koós Alexandra

2022. június 8. - 17:07

Az ír légitársaság felszólította a magyar kormányt, hogy törölje el az extraprofit-adót, ugyanis meggyőződésük, hogy több szempontból is káros hatása lesz.

A Ryanair által kiadott közleményben az áll, miszerint a különadó, amely július 1-től lép életbe, valamint utasonként tíz és huszonöt euró közötti összeget jelent, „helyrehozhatatlanul károsítja a magyar turizmust, a légiösszeköttetéseket, a forgalmat és munkahelyeket sodor veszélybe”.

Soron kívül Az Európai Unió Bírósága megvédte a paksi bővítést

Hangsúlyozták, hogy „több mint ostobaság különadót kivetni a légitársaságokra, amikor azok nem nyereségesek”, emellett Jason McGuinness, a Ryanair kereskedelmi vezetője rosszul időzítettnek és rosszul tervezettnek nevezte az extraprofit-adót.

Majd arra emlékeztetett, miszerint más európai repterek csökkentik a reptéri díjakat, hogy visszanyerjék a covid után a forgalmat, a különadó viszont valamilyen oknál fogva a rendkívül nyereséges olaj-és energiaipari vállalatokhoz hasonlítja a veszteséges légiközlekedési ágazatot.

Mindemellett biztos benne, hogy ez a lépes azzal jár majd, Magyarország mind a turisták, mind a légitársaságok számára kevésbé lesz vonzó ezután – derül ki a Roadster beszámolójából.

McGuinness arról is szót ejtett, miszerint a Ryanair jelenleg azon igyekszik, hogy kilábaljon a járványból és a háborús veszteségekből, így kénytelen lesz olyan országokba áthelyezni a növekedési kapacitásokat, amelyek azon dolgoznak, hogy visszaállítsák a forgalmat.