Rusvai szerint egy ideig még nem tér vissza a járvány

Fotó: Unsplash/Mufid Majnun
not image

Borbély Fanni

2021.július.22 - 22:03

A szakember szerint jó döntés volt, hogy kötelezővé tették az oltást az egészségügyi dolgozók számára.

Elmondta, mivel az egészségügyi dolgozók a frontvonalban tevékenykednek, mind a családjuk, mind a betegek szempontjából fontos, hogy immunizálva várják a következő hullámot.

A szakember a Magyar Hírlapnak arról is beszámolt, hogy a hétvégi adatokat összesítve két hete hétfőn 65, múlt héten hétfőn 102, míg most hétfőn 139 új fertőzöttet közölt a kormányzati portál, miközben a szennyvízben mért koronavírus-koncentráció továbbra is alacsony szinten stagnál.

A fertőzöttek számának emelkedése Rusvai szerint figyelmeztető jel, egyelőre azonban nincs szignifikáns különbség a korábbi háromnapos adatokhoz képest. A napi átlagban közel 50 körüli új esetszám, úgy, hogy a lélegeztetőgépen lévők és a halottak száma nem növekszik, tehát nem azt mutatja, hogy a járvány visszatér.

Most legtöbbször tízes nagyságrendű, harminc és ötven fő között van egy napra vetítve az új betegek száma, de ha ez a szám a közeljövőben napi százötven fölé menne, azt már jelezné a mostani szennyvízadat.

A Koronavirus.gov.hu kormányzati oldal szerdai tájékoztatása szerint kedden senki sem hunyt el a vírusban és 56 embernél mutatták ki a koronavírus-fertőzést, miközben eddig 5 578 183 embert oltottak be, közülük 5 327 325-en már a második adag vakcinát is megkapták. A kormányzati portál szerint az aktív fertőzöttek száma 34 875, kórházban 76 főt ápolnak, közülük tízen vannak lélegeztetőgépen.