Clouds
21 Budapest
Dollár
359,31 Ft
Euró
390,66 Ft
Font
445,53 Ft
Bitcoin
23,007 $

Rusvai szerint nem elképzelhetetlen, hogy Kínában épp most alakul ki egy új variáns

Fotó: MTI/AP/Andy Wong
Belföld
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

Noha Kína “elfogadhatatlannak” minősítette több ország azon gyakorlatát, miszerint kötelező jelleggel tesztelik a Kínából érkező utasokat, Rusvai Miklós azonban most megerősítette, tudományos szempontból nagyon is indokolt a tesztelés.

Ahogy arról korábban is beszámoltunk, Kína “elfogadhatatlannak” nevezte a mostanra több országban is bevezetett, a Kínából érkező utasokra vonatkozó kötelező jellegű koronavírus-tesztelési gyakorlatot, ezzel együtt pedig azt is zokon vették, hogy a WHO megkérdőjelezte a Peking által közzétett járványügyi adatokat.

Soron kívül Évente 200 milliárdba kerül az elhízás a magyar egészségügy számára

Rusvai Miklós virológus ennek kapcsán az InfoRádiónak úgy fogalmazott: szerinte a kétely az oka annak, hogy a friss adatok nem illeszkednek a korábban más országokban megjelent járványtani mintázatokhoz, magyarul az esetszámok alakulása nem követi az eddig ismert megfigyeléseket.

A virológus rámutatott, noha az 1,4 milliárd lakosú országban a hivatalos közlés szerint csupán 23 ember vesztette életét a fertőzésben december óta, a fertőzöttek száma példátlanul magas, éppen ezért úgy véli, ideje lenne a kínai Covid-halál megállapítási kritériumokat összevetni a világszerte alkalmazott metódussal.

Rusvai úgy véli, jó lenne, ha a WHO által támogatott módszertan alapján kapott adatok állnának rendelkezésre; jelenleg pedig két eset lehetséges:

  • az egyik, hogy a lakosság körében terjedő fertőzés kórokozó-képessége gyengébb, mint a más országokban, tehát a vírus drasztikusan gyengült;
  • vagy egyszerűen nem megfelelő a statisztika.

A virológus arra is rámutatott, hogy Kínában kizárólag a kínai gyártmányú koronavírus elleni oltóanyagokat alkalmazzák, ám a jelenlegi példátlanul magas esetszámok egyáltalán nem szolgáltatnak információt arról, hogy valójában mennyire hatékonyak a kínai vakcinák.

Ezen a ponton hangsúlyozta, a kínai inaktivált vakcina legkevésbé sem hatékony az idősek körében, így a magas esetszám sem meglepő annak fényében, hogy a fertőzést a kínai oltóanyag képtelen megakadályozni, csupán a koronavírus-fertőzés legsúlyosabb formáinak kialakulása ellen véd. Végezetül hozzátette, tudományos szempontból nagyon is indokolt a tesztelés, hiszen a drámaian megugrott kínai fertőzések közepette elképzelhető, hogy épp egy új variáns van kialakulóban Kínában.