Rusvai elmondta, milyen negyedik hullámra számíthatunk

Fotó: Nédó Erika orvos az oltásról tájékoztat egy fiatalt mielőtt beoltják a német-amerikai fejlesztésű Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyag, a Comirnaty-vakcina második adagjával a békéscsabai Réthy Pál kórházban 2021. július 6-án. MTI/Rosta Tibor
not image

Hujber Dávid

2021. július 12. - 16:37

Az valószínűleg nem kérdés, hogy lesz negyedik hullám, mivel még mindig több millióan vannak, akik nem vették fel az oltásukat, de azt egyelőre nem tudni pontosan, hogy milyen erővel jöhet ez a bizonyos következő hullám.

Szakértői vélemények szerint a negyedik hullámnak már nem lesz olyan ereje, mint például a harmadiknak, ami az eddigi legsúlyosabb károkat okozta, egészségügyi és pénzügyi szempontból is. Azóta azonban sokan vették fel az oltásukat, több mint 5,5 millió emberről beszélünk.

Rusvai Miklos vírusszakértő volt a TV2 reggeli műsorának vendége, ahol a negyedik hullámról is beszélt. A szakember sem számít arra, hogy a negyedik hullám olyan erővel bírjon, mint például az eddigi legsúlyosabb elődje.

„Ha kicsit játszunk a számokkal, akkor Magyarországon nagyjából 8,5 millió ember oltható, tehát a 12 év fölötti korosztály. 5,5 milliót beoltottunk, igen, de a 3 millióból mondjuk nagyjából 1 millió az, aki már átesett a fertőzésen, de nem oltatta magát, esetleg még a továbbiakban további emberek olthatják magukat.”

„Összességében azt mondhatjuk, hogy körülbelül 70% körüli az átimmunizáltság optimális esetben, és ez már talán megakadályozza egy olyan mértékű járvány kialakulását, hogy igazi járványhullám legyen.”

Kásler szerint “ezrével jönnek vissza az egészségügyi dolgozók”

„Úgy gondolom, egy megemelkedett esetszám lesz, biztos hogy több lesz a koronavírusos eset, mint most, de nem lesz olyan, mint a tavaly őszi járványhullámok. A tavaly tavaszit meg fogja haladni, de a tavaly őszit nem fogja elérni.”